Консумацията на повече фибри през първия триместър намалява рисковете за прееклампсия, опасно състояние с повишение на артериалното налягане, отоци и белтък в урината.
Това е още една причина жената да се храни здравословно. Добре известна е ползата от фибрите в борбата с хроничния запек, а такъв често е налице по време на бременността. Очевидно приемът им е благотворен и в други насоки - да понижава артериалното налягане.
Като рискови фактори за преекламсия са изтъквани затлъстяването, фамилната анамнеза за диабет втори тип и хипертония, депресията, тревожността, диети бедни на плодове и зелелнчуци, ниска физическа активност.
Ролята на фибрите като протективен фактор е установена след провеждането на анкета сред 1500 бременни относно начина им на живот. Сред въпросите е имало и такива, касаещи хранителните навици преди и след забременяването. Констатира се, че консумацията на фибри не само намалява риска от прееклампсия, но и редуцира нивото на триглицеридите, повишава това на 'добрия' - HDL- холестерола.