За четвърти път Puls.bg организира форум за бременност и раждане с амбициите да превърне в традиция срещите между водещи медицински специалисти и бъдещи и млади родители.

 

Да отглеждаш дете е мисия, която започва от мига, в който мъничкото сърце затупти под майчиното, и дори по-рано, от планирането на бременността, тъй като с действията си още оттогава влияем и залагаме здравето му дългосрочно.


 

Първият ден от форума бе посветен основно на влиянието на храненето при бъдещата майка и бебето върху здравето.

 

Бяха засегнати важни теми като правилно изграждане на хранителния режим през бременността, благодарение на които майчиният организъм и организмът на бъдещото дете да получат всичко необходимо за правилното функциониране и изграждане на органите.

 

Тази събота специалистите говориха за всички ценни аспекти на кърменето и правилното захранване на бебето, пречупени през най-актуалните данни, с които разполагат педиатрите. Не бе пропусната и темата за самото раждане – този път тя беше насочена към възможностите за преодоляване на болката по време на родилния процес.

 

Лектори на четвъртия по ред форум на Puls.bg за бременност и детско здраве бяха д-р Росица Попова, специалист по хранене и диететика, д-р Георги Николов, акушер-гинеколог, д-р Мариета Искилиева, акушер-гинеколог, Йонка Петкова, консултант по кърмене.

 

Събитието започна с лекция на д-р Росица Попова от Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, която сподели пред младите родители как бъдещата майка би могла да изгради здравословно хранене, което да покрива собствените й нужди от енергия и градивни елементи, но и да осигури ценни хранителни вещества за развиващия се плод, така че бъдещото дете да расте здраво и щастливо.

 

Храненето през бременността е хранене за двама. В очакване на новия живот, жената трябва да следи стриктно своето меню, но без да внася резки промени в него, посочва д-р Попова. По нейните думи светкавичната промяна в начина на живот е голям стрес за организма, затова бременната трябва да се ориентира към здравословното хранене малко по-плавно.

 

Правилното хранене през тези 9 месеца е особено важно, що се говори за т.нар. „модерни болести“, които засягат все по-голяма част от населението на света. Това са артериалната хипертония, диабетът и метаболитният синдром, които от своя страна могат да бъдат причина за развитието на редица други проблеми със здравето.

 

Специалистът подчертава, че макар потребностите от хранене през този период да се повишават, не бива да се яде като за двама. Балансираното хранене обещава както леко протичаща бременност, така и по-лесно и безопасно раждане. Важен е приемът на пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, яйца, месо и пълнозърнести храни.

 

Цигарите и алкохолът, разбира се, са абсолютно противопоказани, тъй като вредните вещества в тях значително увеличават риска от физическа и ментална ретадрация при развитието на плода.

 

Задължително се приема и фолиева киселина, която предпазва от увреждане на невралната тръба, сърдечна недостатъчност и диабет. Същото важи и за омега-3 и 6 мастните киселини, съдържащи се в рибеното месо.

 

 

 

Оптималното количество въглехидрати, мазнини, белтъчини и протеини в дневното меню е жизнено необходимо, както и консумирането на храни, богати на витамини А, D, Е, и B, а също и на калций, магнезий, желязо, цинк и йод.

 

Д-р Попова изтъква, че витамин B12 е изключително важен за развитието на фетуса, а той се съдържа предимно в месните продукти.

 

Наддаването на тегло по време на бременността е задължително, но в умерени граници. За по-слабите дами е позволено да напълнеят до около 15 кг., но за страдащите от затлъстяване жени повече от 10 кг. допълнително могат да затруднят износването на бебето.

 

В никакъв случай не трябва да се спазват диети поради страха от напълняване, тъй като недостатъчното хранене засяга растежа на плода и доказано предизвиква редица заболявания при човека в по-зряла възраст.

 

Д-р Росица Попова участва и с втора лекция, в която вниманието ще бе фокусирано върху захранването на бебето – възрастта, от която е редно да се въвежда различната храна за бебето и в каква последователност, за да се избегне възникването на дефицити в детския организъм, но и да се избегнат стомашно-чревните смущения заради незрелостта на храносмилателната система да усвоява определени вещества.

 

Въпреки че майчиното мляко е най-добрата храна за детето, в един момент кърмата се оказва недостатъчна за растежа на малкия човек.

 

Децата до 5-годишна възраст са рискова популация по отношение на хранителните дефицити и нарушения в хранителния статус. Пълноценното и здравословно хранене дава възможност за максимална изява на генетичния потенциал и благоприятно развитие на физическия и интелектуален капацитет. Ето защо, според съвременните препоръки, захранването трябва да започне около 4 и 6-месечна възраст.

 

Важно е да се знае, че и ранното, и късното захранване водят до редица неблагоприятни ефекти за детето.

 

На първо място захранващите храни трябва да имат по-висока от тази на майчиното мляко енергийна плътност, тоест над 0,8-1,0 kkal/ 100 гр. Преминаването към храната протича в четири основни стадия.

 

Започва се с познатите вече зеленчукови пюрета, след което детето започва да се храни с по-разнообразна храна по специална схема, назначена след консултация със специалист.

 

За значението на генетичните изследвания за майчиното и детското здраве разказаха Валентин Пенчев, клиничен ембриолог и молекулярен биолог; и какво ни дават генетичните тестове - Марина Григорова, биолог.

 

Макар и редки поотделно, като група генетичните болести засягат значима част от общото население - близо 5% от хората.

Тези заболявания са тежки и за по-голямата част от тях лечение или няма, или пък е непосилно скъпо.

 

Осъзнавайки социалната значимост на генетичните болести, родителите трябва да познават както своето ДНК, така и това на зараждащия се нов живот, убедени са специалистите.

 

Само така могат да се вземат своевременни мерки за безопасно износване и раждане на бебето, както и гаранция, че то ще живее пълноценно и качествено. За радост на родителите вече съществуват различни методи за диагностика на генетична предразположеност към развитие на най-коварните заболявания, които са неизвазивни и не увреждат здравето на бременната жена.

NEWS_MORE_BOX

 

Кои са специлизираните ултразвукови прегледи при проследяването на бременността обясни д-р Георги Николов. Става дума за добре известните ранен биохимичен скриниг в началото на бременността, феталната морфология във втория триместър и ултразвуковата диагностика в третия триместър.

 

Чрез всички тях се прави оценка на феталния растеж и анатомия, диагноза на плацетарната патгология, изследва се количеството амниотична течност и се прави оценка на кръвния поток за риска от прееклампсия – тежко и често срещано усложнение при бременните. Всичко това гарантира нормалното протичане на бременноста и раждането на едно напълно здраво дете.

 

Може ли да се роди без болка? Това разказа пред бъдещите майки д-р Мариета Искилиева. Дали раждането ще стане по естествен път или чрез цезарово сечение, съвременните методи позволят едно наистина безболенено и спокойно раждане.

 

Най-често ползваните от специалистите варианти са два - епидурална анестезия и спинално обезболяване.

 

При първия метод чрез катетър се влизат обезполяващи вещества, които успокояват болката след около 30-40 минути. Действието му трае часове наред, но с недостатъка, че този вид анестезия може да забави раждането, защото жената спира да усеща кога трябва да напъва.

 

При спиналното обезболяване ефектът се усеща до 5 минути, но пък трае едва 3-4 часа. То е подходящо за жени, които раждат за втори път. И двата метода са безопасни за плода, но не се препоръчват при жени с операции на гръбнака, кожни инфекции, спина бифида и алергии.

 

Други начини за обезболяване са специалните газови смеси, съставящи се от двуазотен оксид и кислород, опиати от групата на морфина, нестероидни противовъзпалителни средства, спазмолитици и седативни средства.

 

 

За важността от кърменето пък разказа консултантът по кърмене Йонка Петкова. По нейните думи майчиното мляко е една „уникална рецепта“, съчетаваща всички необходими за развитието на новороденото хранителни вещества. Тя е полезна най-вече за мозъка – най-големият и „най-алчен“ орган със специфични изисквания, които кърмата напълно задоволява.

 

Полезна е както за бебето, изграждаща неговото физическо и ментално израстване, така и за майката. Установено е, че по-дълго кърмените деца са по-спокойни и интелигентни, а майчиното мляко освен това е най-ефективната ваксина срещу опасните заболявания, към които неразвитият още организъм е податлив.

 

Кърменето обаче понякога може да е доста трудно и да създаде дискомфорт на жената, поради което е необходимо обучение и добра информираност. Най-важни са правилните грижи за гърдите и усвояването на основните техники, които позволяват лесното и пълноценно кърмене на детето.

 

Основните принципи на йога за бременни бяха представени пред бъдещите майки от специалиста по пренатална йога Росица Божкова.

 

В края на първия ден от форума десетки родители получиха специални подаръци от томболата на нашите партньори.

 

Сред наградите бяха 10 ваучера за изследване на бременни от сертифицирани специалисти по фетална медицина и комплексно намаление от 1 200 лв. за раждане с вземане на стволови клетки от столичния Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

 

Бяха раздадени още различни аксесоари и важни принадлежности за отглеждане на дете, безплатен тест за носителство на хромозомни аномалии и муковисцидоза в лабораторията на „Дженомикс“ и безвъзмездно изследване на 4813 гена, предоставени от Медицински център „Репробиомед“.

 

Утре сутрин, на 26-ти април, събитието продължава. Вторият ден на форума е посветен на типичните летни инциденти и заболявания при децата. Въпреки че лятото все още доста плахо напомня за себе си, родителите вече трябва да са готови за всички онези съпътстващи ваканцията и играта навън инциденти. Д-р Пседерски и д-р Пукалски от "Пирогов" ще обяснят какво се прави в случай на топлинен или слънчев удар при детето или как се различават навяхване, изкълчване и фрактура. 

 

За неприятните заболявания, които обикновено помрачават лятната отпуска и отнемат от силите на детето с изявата на стомашно-чревни оплаквания, ще говори д-р Снежа Шаламанова, педиатър. Проф. Пенка Переновска ще изясни ползите от ваксините.

 

Още много приятни изненади очакват младите семейства и утре.

 

На събитието днес участие взеха близо 300 бъдещи родители, като половината от публиката се състоеше от бъдещи бащи!

 

Puls.bg си поставя задачата и занапред да бъде свързващо звено между пациента и най-добрите лекари в страната.

 

Основна амбиция на екипа е да бъде максимално полезен за бъдещите и настоящи родители по осигуряването на достоверна и адекватна информация по въпроси, които вълнуват особено много през бременността, засягат раждането и по-късно здравето, отглеждането и възпитанието на новия живот в семейството.

 

Как премина вторият ден на Форум за бременност и детско здраве на Puls.bg, посветен на типичните за лятото заболявания и инциденти при детето.

 

Събитието се проведе със съдействието на Медицински център „РепроБиоМед”, Медицински Комплекс „Д-р Щерев”, Глаксосмитклайн и НМ Дженомикс.