Безопасността от консумацията на кафе и други съдържащи кофеин продукти по време на бременност е спорна тема сред лекарите. Безспорни доказателства за вредата му няма, но все пак трябва да се внимава с приеманите количества.

 


Редица проучвания казват, че пиенето на  две средноголеми чаши кафе дневно носи минимален риск за ембриона, но някои специалисти не са съгласни. По-убедителни доказателства има за това, че големи дози кофеин по време на бременността могат да увеличат риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане и раждане на бебе с ниско тегло.
 Въпреки липсата на доказателства за вредата от кофеина, големите дози кафе по време на бременност, е по-добре да бъдат избягвани, казват учените.
 


Кофеинът е стимулант, който се добива по естествен начин от различни растения. Естествен или добит по синтетичен път, кофеинът присъства в много храни и напитки, както и в някои лекарствени продукти.
 


Кофеинът обикновено въздейства на централната нервна система  до 15 мин. след консумацията. Той леко увеличава стойностите на кръвното налягане и пулса. Кофеинът има и диуретично действие, като така съдейства за намаляване на водния баланс на организма. Тези ефекти се смятат за нежелани по време на бременност, когато е важно приемането на достатъчно количество течности.


Британски учени съветват, бременните жени да намалят количеството кофеин, което поемат и не да не пият повече от две кафета или четири чаши чай дневно.


Правителствената агенция за хранителни продукти отправи този призив, като съобщи, че максималната доза кофеин трябва да бъде не повече от 200 мг дневно, а не 300 мг, както беше до този момент. Това стана в резултат на проучване на университетите в Лестър и Лийдс, което направи връзка между големите количества кофеин и ниското тегло на новородените. Децата, които имат тегло под нормалното при раждането си, могат да страдат от редица здравословни проблеми като диабет и сърдечносъдови заболявания.


Съветът на правителствената агенция е бременните да не пият повече от две чашки кафе дневно. В същото време, употребата на чай не трябва да надминава три-четири чаши дневно, като също така се обръща внимание на количествата безалкохолни напитки, които съдържат кофеин, и употребата на шоколад. Съдържанието на кофеин в напитките, които купувате в кафене, може да е значително по-голямо от това, което получавате при пиене на кафе у дома. Проучването на университетите в Лестър и Лийдс е обхванало 2 500 бременни


Датско изследване сочи, че умереният прием на кофеин през бременността не води до преждевременно раждане или поднормено тегло на бебето.
 


До три чаши кафе дневно изглежда нямат отрицателно влияние върху бебето или бременността. Същото количество кофеин се съдържа в 6 чаши чай, или 32 гр. шоколад.
 


Предишните изследвания за ефекта от умерения прием на кофеин дадоха разнородни резултати. При някои той не променя нещата, докато според други намалява теглото на бебето със 100-200 гр.
 


Учените от университета в Архус са наблюдавали 1207 бременни жени. Те получавали обикновено кафе или кафе без кофеин през втората част от бременността, без да знаят в коя група са. Разликата в теглото на бебетата между двете групи била 20 грама, а в продължителността на бременността нямало разлика.
 


В групата на обикновено кафе 4,2 процента от бебетата се родили преждевременно. При жените на безкофеиново кафе процентът бил 5,2. Броят на децата с тегло под нормата бил приблизително еднакъв в двете групи.

 

Изводът, който изследователите правят е, че намаляването на кофеиновия прием във втората половина на бременността няма ефект върху теглото на бебето и продължителността на бременността. Учените предупреждават, обаче, че ефекта на кофеина в ранния етап от бременността не е изследван.