Безопасно ли е бременните да пият кафе и други, съдържащи кофеин напитки? Този въпрос от години предизвиква спорове сред учените, а резултатите от многобройните изследвания са противоречиви.


Според последното проучване, направено от специалисти от Американския колеж по акушерство и гинекология, чаша кафе на ден не повишава риска от аборт и преждевременно раждане.


Според  д-р Уилям Барт, ръководител на екипа, провел анализа, приемът на 200 мг кофеин на ден (което се равнява на 330 мл несилно кафе) не увеличава риска от аборт или преждевременно раждане, поради което бременните не е необходимо да се отказват напълно от кофеиновите напитки, а по-скоро да внимават с консумираното количество.


Освен кафето, източници на кофеин са чаят, газираните напитки  и шоколадът.


Авторите на изследването препоръчват бъдещите майки да не пият повече от четири чаши чай, пет кутии газирани напитки със съдържание на кофеин, както и да не прекаляват с черния шоколад.

 

Учените все пак  не са категорични, дали  консумацията повече 200 мг кофеин наистина крие някакви рискове за бременната или за бебето, се посочва още в статията, публикувана в Obstetrics & Gynecology.


Въпреки липсата на категорични доказателства за вредата от кофеина, големите дози кафе по време на бременност, е по-добре да бъдат избягвани, казват експертите.
 

Кофеинът е стимулант, който се добива по естествен начин от различни растения. Естествен или добит по синтетичен път, кофеинът присъства в много храни и напитки, както и в някои лекарствени продукти.
 

Кофеинът обикновено въздейства на централната нервна система  до 15 мин. след консумацията. Той леко увеличава стойностите на кръвното налягане и пулса. Кофеинът има и диуретично действие, като така съдейства за намаляване на водния баланс на организма. Тези ефекти се смятат за нежелани по време на бременност, когато е важно приемането на достатъчно количество течности.