Известно е, че бременността обостря клиничната картина на автоимунното заболяване. Не рядко жени са били съветвани да се въздържат от такава или в други случаи при тежки случаи дори да абортират по медицински показания.

Клинично проучване изследва биомаркери при системния лупус еритематодес и антифосфолипидния синдром. Екипът на Джейн Салмън установи, че ако зачеването стане в период на ремисия или при ниска активност на заболяването, то и обострянията по време на самата бременност ще са незначителни, а децата им в безопасност. По такъв начин жените, засегнати от лупуса, биха могли да планират кога да забременеят.

При системния лупус еритематодес се произвеждат антифосфолипидни антитела, които атакуват собствените тъкани на организма. в това число те биха предизвикали и усложнения по време на бременността. Такива са още по-вероятни при наличие на лупусен антикоагулант. Откриването му с кръвни изследвания може да определи риска от неблагоприятни последствия. Невинаги наличието му е свързан с усложнение, но е предпоставка за по-внимателно наблюдение.