Бебетата реагират различно на вкусове и миризми още от утробата на своите майки. Това установи екип от лабораторията за фетални и неонатални изследвания към Университета Дърам в Обединеното кралство.

 

Редица проучвания предполагат, че бебетата могат да усещат вкуса и миризмата на храните в утробата на своите майки, но те се основават на резултати получени след тяхното раждане. От друга страна, това е първото изследване, което проследява реакциите на бебето преди неговото раждане.


 

С помощта на 4D ултразвукови изследвания на 100 бременни жени, специалистите проверяват по какъв начин неродените бебета реагират на вкусовете на храните, които техните майки консумират ежедневно.

 

Включените в проучването майките са на различна възраст - от 18 до 40 години, а самите изследвания са направени в различни етапи от тяхната бременност - на 32 седмици и на 36 седмици.

 

Те наблюдават по какъв начин фетусът ще реагира на аромата на моркови или зеле, малко след консумацията на този вид хранителни продукти от майката.

 

В хода на изследването майките получават по една капсула, съдържаща приблизително 400 mg моркови или 400 mg зеле на прах около 20 минути преди всяко ултразвуково изследване. Те са помолени да не консумират храна или ароматизирани напитки един час преди изследването.

 

Освен това майките не са консумирали нищо, съдържащо моркови или зеле в деня на ултразвуковото изследване, за да контролират факторите, които биха могли да повлияят на реакциите на плода.

 

Специалистите установяват, че неродените бебета на майките, които консумират по-голямо количество моркови, изразяват реакция подобна на смях след приема на този вид храна, за разлика от тази при консумация на зеле.

 

От 4D ултразвуковото изследване се забелязва, че реакцията на фетуса при прием на зеле наподобява плач.

 

Хората усещат вкуса на различните продукти чрез комбинация от вкус и мирис. При фетусите специалистите смятат, че това може да се случи чрез вдишване и поглъщане на амниотичната течност в утробата.

 

Проучването е публикувано в сп. Psychological Science.

 

В изследването са включени и изследователи от Университета Астън в Бирмингам в Обединеното кралство, както и от Националния център за научни изследвания към Университета на Бургундия във Франция.

 

Референции:

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/09567976221105460