Колонизацията на уринарния тракт с група Б стрептококи по време на бременността е често срещано състояние, което води със себе си няколко риска като например увеличена неонатална (в периода след раждането) заболеваемост. 


Изследването на урината представлява стандартен компонент от акушерската грижа. При това изследване се показва, че в около 2 до 10% от всички бременности са с налична асимтоматична бактериурия - бактерии в урината, които не дават симптоми. 


Правилната диагноза на асимптоматична бактериурия е след като се изследват две пореди урини и от тях се изолират бактерии в количесто по-голямо от 100 000 CFU/mL колония-формираци единици (colony-forming units). Друг диагностичен метод е резултат от над 100 CFU/mL от единична урина, взета след катетеризация (поставяне на катетър в пикочния мехур).Най-честият патоген, който се изолира от урината при асимптоматична бактериурия е Escherichia coli. Това е резултатът в около 80% от случаите. Другите микроорганизмите, които се изолират са например стрептококите от група Б

 

NEWS_MORE_BOX


В случаите, в които се изолират стрептококи от група Б, антибиотичното лечение е препоръчително. Тази колонизация може да бъде временна, повтаряща се или хронична. Някои състояния повишават риска от развитие на стрептококи в уринарния тракт на бременната. Едно такова състояние е диабетът, при който се отделя захар чрез урината и така средата става подходяща за развитие на бактерии. 


Основните рискове, произтичащи от асимптоматичната бактериурия, са свързани с развитието на пиелонефрит (инфекция на горните пикочни пътища), преждевременно раждане или раждане на дете с ниско телесно тегло. 


За да се избегнат тези усложнения се препоръчва започването на антибиотична терапия. След първоначалния курс на лечение с антибиотик урината се изследва отново, за да се докаже излекуване/премахване на микроорганизмите от урината. 


Обикновено лечението се провежда с пеницилин или производни на пеницилин. Зачестява резистентността на бактериите към клиндамицин и еритормицин. 


Понякога след първият курс антибиотик бактериите продължават да се изолират в урината. Това се нарича повтаряща се / рекурентна бактериурия, когато щамът на бактериите е същият в рамките на две седмици. Друг термин е реинфекция, когато отново се изолират бактерии 2 седмици след антибиотичната терапия.