Според ново проучване преждевременното спукване на околоплодния мехур при бременни вероятно се дължи на бактериална инфекция, причиняваща руптура на мембраните му. Екипът на Ейми Мърта от медицинското училище на университета Дюк решава да изследва причините, поради които околоплодният сак се спуква преждевременно при някои жени, с цел да се разберат по-добре механизмите, водещи до него.

Мембраните на околоплодния сак се състоят от два слоя, които играя важна роля за поддържането на бременността. Около една трета от всички преждевременни раждания обаче се дължат на преждевременно изтичане на околоплодна течност, дължаща се на руптура на тези ципи.

При предишното си изследване същият екип открива, че в единия слой – хорион се установява много по-висока загуба на клетки при наличие на инфекция и че той е по-тънък.

При настоящето екипът се заема да изчисли при какво число на патогенни организми се получава изтъняване на хорионната мембрана и установява, че то е най-голямо в групата на преждевременно родителите, се пише в сп. PLOS ONE.