Бактериалната вагиноза е една от най-честите инфекции на вагината при жените в репродуктивна възраст – всяка пета изпитва дискомфорт, причинен заради такава. Бактериалната вагиноза се дължи на дисбаланс в състава на микроорганизмите, образуващи естествената микрофлора на вагината.

Обикновено дисбаланс в състава на вагиналната микрофлора настъпва при накърнен имунитет, вследствие на заболяване, прием на медикаменти или други неблагоприятни фактори, като повишена честота на половите сношения, честа смяна на интимните партньори, използване на силни детергенти, неправилно хранене, драстична смяна на традиционната кухня и др., включително и неизвестни причини. Съществена роля за поддържане на този баланс играят лактобацилите, които отделят млечна киселина и потискат растежа на условно-патогените микроорганизми в микрофлората.

Въпреки че развитието на бактериална вагиноза трудно би могло да се предвиди, взимането на максимално добри профилактични мерки срещу такава при планиране на бременността е повече от желателно действие. Когато бременността вече е факт, е препоръчително да се извършат рутинните изследвания навреме, включително и микробиологично изследване на вагинален секрет. При това изследване лаборантът може да установи количеството на полезните лактобактерии и при занижени стойности лекарят да препоръчва подходящо поведение с цел избягване на по-сериозен здравословен проблем. Имайте предвид все пак, че медикаментозни средства в първото тримесечие на бременността е крайно нежелателно да се използват, освен ако рисковете за здравето на бъдещото дете, майката и успеха на бременността не налагат такова поведение. Има лекарства, които действително крият сериозен риск за фетуса, но и съществуват достатъчно видове, които са безопасни за развитието му.

Бактериалната вагиноза, за съжаление, е от тези състояния, които се свързват с повишен риск за бременността и родилката, и конкретно с повишен риск от преждевременно раждане, раждане на дете с ниско тегло, преждевременно спукване на околоплодния мехур и инфекция на матката след раждането. Рискът от спонтанна загуба на бременността през второто тримесечие също е висок.

NEWS_MORE_BOXВсе още има твърде много въпроси около бактериалната вагиноза и бременността – не е ясно защо едни жени са по-склонни да я развиват, защо тя води до усложнения при някои... Добрите факти са, че все пак повечето жени, при които се получава бактериална вагиноза, износват нормално бременността си и раждат здрави бебета.

При склонност към бактериална вагиноза жената следва да има едно на ум – това означава, че организмът й е по-податлив на полово предавани инфекции като хламидия, гонорея, дори СПИН, поради което действително тя трябва да бъде по-внимателна относно половия си живот. При нея рискът от тазово-възпалителна болест също е повишен, както и вероятността от инфекции след гинекологични хирургични интервенции.

Какви са симптомите на бактериална вагиноза? В половината от случаите жените нямат оплаквания въобще. Възможно е да се промени вагиналният секрет, като придобие бял или сивкав цвят и неприятен мирис, понякога наподобяващ на риба. Тази миризма е много по-вероятно да се усети след полов акт, при смесване на вагиналния секрет със сперма. Някои жени се оплакват от парене при уриниране и/или възпаление на гениталиите.

Лечението се извършва по преценка на следящия бременността акушер-гинеколог, като се взима предвид състоянието на бъдещата майка в момента, анамнезата, проявата на симптоми, риска от усложнения конкретно при нея. Ако такова се налага, то е антибиотично, като в случая се изисква съблюдаване на предписанието, за да се гарантира успеха му. Въпреки това при около 30% от случаите съществува риск от повторно развитие на бактериална вагиноза в рамките на три месеца. При антибиотичното лечение непременно трябва да се изпишат и средства, които да подпомогнат локалния имунитет.

Тъй като причините за бактериална вагиноза все още не са напълно изяснени, не е възможно да се изведат правила за превенция. Изведени са само някои факти, които дават насоки как този риск би могъл да бъде намален:

  • По-рядко от бактериална вагиноза страдат жени, които не водят полов живот и обратно, често срещано явление е при жени, които имат няколко интимни партньора, често ги сменят. Оплакванията се появяват и при някои жени след полов акт с нов партньор. Бактериалната вагиноза е разпространено оплакване и при жените с хомосексуални наклонности.
  • Използването на агресивни и неподходящи детергенти и дамски душ нарушава баланса на вагиналната микрофлора, което и способства бактериалната вагиноза. Използването на вагинален душ през бременността е опасно и трябва да се избягва въобще дори и извън този период.
  • Има данни, че при жените, които пушат честотата на бактериална вагиноза е по-голяма. През бременността тютюнопушенето е навик, който следва да бъде отказан по принцип в името здравето на бъдещото дете.