Според проучване, проведено от канадски учени, приемането на ниски дози аспирин намалява на половина риска от  прееклампсия и преждевременно раждане.

 

Според д-р Emmanuel Bujold от Universite Laval, Канада, бъдещите майки, които са имали прееклампсия по време на предишна бременност е препоръчително да приемат ежедневно ниски дози аспирин след 16-тата гестационна седмица.

 

Прееклампсията представлява патологично състояние по време на бременността, характеризиращо се с повишение на артериалното налягане, склонност към формиране на отоци, смущения в бъбречната функция, с поява на наднормено количество протеин в урината.

 


Прееклампсията се свързва и с дефекти на плацентата, влошено кръвоорасяване, което може да доведе до исхемия на органа. Според авторите на изследването, малките дози аспирин могат да предотвратят образуването на тромбове и  патологичната коагулация в плацентата.

 

Въпреки противоречивите резултати за ползата от аспирина по време на бременност, д-р Bujold и колегите му, са убедени в ползата от медикамента и отдават негативните резултати на късното стартиране на приема му.

 

В проведеното изследване взели участие 11 348 жени с рискови фактори за прееклампсия, които ежедневно приемали от 50 до 150 мг аспирин. Някои от участничките приемали съмо аспирин, а други – комбинация от аспирин и дипиридамол.

 

Получените резултати били сравнени с тези от контролна група, в която та жените или било давано плацебо, или не били подложени на никаква терапия.

 

Анализа на  данните показал, че риска от прееклампсия или преждевременно раждане е значително намален при бъдещите майки, които приемали малки дози аспирин още преди 16-та гестационна седмица. Риска от прееклампсия бил понижен с цели 53%, а от преждевременно раждане - с 22%.