3 съставки в антибактериални средства за лична хигиена са опасни за бременните, тъй като имат вредно въздействие върху ендокринната система на нероденото още бебе. На годишната конференция на Американското химично дружество в Сан Франциско преди дни изследователи изнасят тревожни данни за триклозан, триклокарбан и бутил парабени, които са влагани в продуктите от козметичната индустрия без дори търсеният ефект от тях срещу вредните микроорганизми да е доказан.


Триклозан и триклокарбан присъстват в състава на над 2000 продукти за ежедневна употреба, в това число сапуни, други детергенти, пасти за зъби, както и още бои и оцветители и др. Намират се още в канцеларските материали и средства, включително за ученика и детски играчки.


Бутил парабените се срещат в редица козметични продукти.Резултатите за ползата от прилагането и на трите съставки са противоречиви, твърди Андреа Джоуър, професор по фармакология и токсикология в Тексаския университет в Остин и говорител на американското дружество по ендокринология. Заради въздействието им върху здравето наличието им в продуктите въобще не е желателно, коментира той.


Компании като Ейвън, Проктър енд Гембъл и Джонсън и Джонсън в момента са на етап постепенно извеждане на триклозана от продукцията им. Щата Минесота дори приема забрана за използването на подобни съставки в продуктите за масова употреба.


Докладваните резултати са от малко проучване, само на 184 бременни, като са провеждани изследвания на урина на бъдещите майки и са взимани образци от кръв от пъпната връв непосредствено след раждането на бебетата.


Данните обаче са тревожни. Изследователите документират наличие на триклозан в урината на почти всяка от изследваните бременни жени и на триклокарбан при 85% от тях.

NEWS_MORE_BOX

 


Още по-лошото е, че триклозанът се открива при повече от половина проби от кръв от пъпната връв, което е показател, че опасният химикал достига плода и нанася вреди на организма му. Колкото до бутил парабените – те се регистрират при по-голяма част от пробите на бременните или кръв от пъпната връв.


От научни изследвания е ясно, че триклозанът влияе на функциите на жлезите с вътрешна секреция. Ендокринните смущения, до които водят тези съставки, достигайки организма на ембриона / плода, оказват негативен ефект върху развитието му. Излагането дори на малко по-голямо количество хормони в ембрионалния период може да доведе до фатални последици върху невробиологичното развитие, твърдят американски експерти.
Излагането на тези съставки може да причини и репродуктивни неудачи предполагат те.


За бутил парабените има данни, че афектират ръста на децата и те се раждат по-малки.