2. Аномалии, които затрудняват нормалното раждане или го правят невъзможно

 

Към първа част на материала „Аномалии на плода - основна причина за смъртността при децата след раждането“


 

 •  Хидроцефалия – уголемен череп. Честотата е средно 2 случая на 1000 раждания. Често е съчетана със спина бифида и хидрамнион. Основният метод за диагностика е ултразвуковото изследване. Бременността при наличие на такава аномалия трябва да бъде прекъсната. При по-леките степени детето може да остане живо, но с признаци на тежко умствено изоставане.
 • Уголемен корем на плода – това са случаи с прекомерно увеличение на черния дроб, асцит, пъпни хернии (омфалоцеле), или дефект на предната коремна стена (гастросхизис), затруднения с отичането на урината със задържане на големи количества урина в пикочния мехур и бъбречните легенчета, тумори изхождащи от коремните органи и други...
 • Големи тумори, разположени по повърхността на плода, най-често в сакралната област – хигроми, тератоми, невробластоми.
 • Двойни уродства на плода – например случаи на сраствания между еднояйчни близнаци и др.
 • Поведението при този вид аномалии при бременност към и на термин най-често е родоразрешение чрез Цезарово сечение.

 

Има ли как да се предпазим?

 

 • Основният метод за поставяне на антенатална диагноза на повечето от вродените аномалии на плода е ултразвуковото изследване – не трябва да се забравя! Аномалиите стават достъпни за ултразвукова диагностика най-често след 13-14 седмица. Феталната морфология е необходима и задължителна за всяка бременна жена.
 • Задължително е редовното и правилно проследяване на бременността, извършване на необходимите прегледи, консултации и изследвания (при нужда и специализирани). За установяване на хромозомните аномалии се използват скрининговите методи за фетални аномалии – анамнеза, биохимичен скрининг, амниоцентеза, хорионбиопсия и др. 
 • През първия триместър на бременността бъдещите майки са най-чувствителни и трябва да се пазят от рентгеново и йонизиращо лъчение, настинки, грип, заразяване с инфекциозни заболявания, прекалено близък контакт с домашни любимци и др.
 • Генетичната консултация в специализиран център дава възможност за оценка на съществуващия риск за плода от вродена кардиопатия при наличие на такава при един от родителите! Унаследяването на вродени кардиопатии при плода се свързва с генни нарушения и/или с хромозомни абнормености. При родителски двойки с вродено сърдечно-съдово заболяване се извършва фетална ехокардиография към времето на 16-18 гестационна седмици. При определени случаи може да се проведе изследване на околоплодната течност - амниоцентеза или да се изследват хорионни въси (хорионбиопсия). Необходимо е също така бременната да съобщи задължително за евентуална употреба на каквито и да е медикаменти (особено АСЕ-инхибитори, варфарин и др.), понеже могат да имат тератогенен ефект!
 • Здравословният начин на живот и хранене и избягване на стрес и преумора също са важни за нормалното протичане на бременността.
 •  Приемането на фолиева киселина преди и по време на бременността предпазва от развитието на дефекти на невралната тръба на плода и spina bifida.
 •  Акушер-гинекологът Ви трябва да знае за всичките Ви минали и придружаващи заболявания, както и за тези на близките ви!
 •  При наличие на вродена/и аномалия/и на плода и по преценка на лекаря, трябва да се обсъди прекъсването на бременността по медцински показания.