Анемията е състояние на недостиг на червени кръвни клетки, които пренасят кислород в организма. Когато тялото не получава достатъчно кислород от кръвта, то не може да функционира правилно. 

 

Червените кръвни клетки (еритроцити) съдържат важен протеин, наречен хемоглобин. Този протеин задържа кислород и помага на червените кръвни клетки да пренасят кислород от белите дробове до другите органи и системи. Той също така помага за отделянето на въглероден диоксид от тялото през белите дробове.


 

За да произвежда червени кръвни клетки и хемоглобин, тялото се нуждае от постоянно снабдяване с желязо и витамини. Без това снабдяване то няма да произвежда достатъчно хемоглобин, за да пренася правилно кислорода до органите. Обичайно е жените да станат анемични по време на бременност, защото нивата на желязо и други витамини спадат.

Какви са видовете анемия, засягащи бременните жени?

Има повече от 400 вида анемия. Някои от тях са по-чести по време на бременност, включително:

 • Желязодефицитна анемия, от недостиг на желязо.
 • Фолатдефицитна анемия, от липса на фолиева киселина.
 • Анемия с дефицит на витамин В12, от липса на витамин В12.

По време на бременността количеството кръв в тялото се увеличава с 20% до 30%. Това означава, че организмът се нуждае от повече желязо за увеличения брой червени кръвни клетки. Жените, изложени на по-висок риск от анемия по време на бременност, са:

 • Бременна с близнаци, тризнаци и т.н..
 • Не консумират достатъчно желязо.
 • Кратки периоди между бременностите.
 • Тежък менструален цикъл преди бременността.
 • Често повръщане поради сутрешно гадене.

В лека степен, анемията по време на бременността е нормална. Това е така, тъй като обемът на кръвта се увеличава по време на бременност. Недостигът на желязо е често срещан по време на бременност, като до 52% от бременните жени в развиващите се страни не получават достатъчно желязо. Тежката анемия не е типична.

 

Развиващият се плод разчита на майчиния организъм, за да получи достатъчно желязо, витамин В12 и фолиева киселина. Анемията може да повлияе на растежа на плода, особено през първия триместър.

 

Ако анемията не се лекува, бебето е изложено на по-висок риск от анемия след раждането, което може да доведе до проблеми с развитието. Също така, анемията увеличава риска от преждевременно раждане и раждане на бебе с ниско тегло.

 

Самата бременност е причина за анемия поради увеличаването на обема на кръвта. Други причини за анемия по време на бременност включват недостатъчно консумация на желязо, витамин В12 или фолиева киселина.

 

Други причини за анемия, които се срещат при небременни жени, също могат да причинят анемия по време на бременност, са:

 • Някои заболявания, включително сърповидно-клетъчна анемия и таласемия.
 • Даряване на кръв.
 • Обилна менструация преди бременността.
 • Язви и полипи.

Симптомите на анемия по време на бременност не се различават от тези, при небремнни жени и включват умора, студени крайници, задух, замаяност или слабост, учестен пулс (сърцебиене), главоболие, бледа и суха кожа.

 

Както леката, така и тежката анемия обаче изискват лечение, за да се защити здравето както на майката, така и на плода.

 

Референции:

1. Abu-Ouf NM, Jan MM. The impact of maternal iron deficiency and iron deficiency anemia on child's health. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4375689/) Saudi Med J. 
2. American College of Gastroenterology. Peptic Ulcer Disease. (https://gi.org/topics/peptic-ulcer-disease/) 
3. American Pregnancy Association. Anemia During Pregnancy. (https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-concerns/anemia-during-pregnancy/)
4. American Society of Hematology. Anemia and Pregnancy. (https://www.hematology.org/education/patients/anemia/pregnancy) 
5. Badireddy M, Baradhi KM. Chronic Anemia. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534803/) [Updated 2021 Aug 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan. 
6. March of Dimes. Anemia. (https://www.marchofdimes.org/complications/anemia.aspx)