Под анемия се разбира спадът на хемоглобина и/или еритроцитите в единица обем кръв. Според международно приетите норми от Световната здравна организация за лека степен на анемия се говори при стойност на хемоглобина под 130 г/л при мъжете и под 120 г/л при жените. При хемоглобин между 95 и 65 г/л е налице средно тежка анемия, а при хемоглобин под 65 г/л се касае за тежка анемия.

 

Анемия настъпва, когато бъде нарушено равновесието между загубата на еритроцити и максималната регенераторна възможност на костния мозък.


 

Жените са по-склонни на анемия по време на бременност, ако:

  • Са строги вегетарианци или вегани. Те са изложени на по-голям риск от недостиг на витамин В12.
  • Имат цьолиакия или болест на Крон, или са били подложени на операция за отслабване, при която стомахът или част от него се отстранява.

Желязодефицитна анемия по време на бременност се среща по-често в случаите на две бременности през кратък интервал от време, при многоплодна бременност или поради патологично повръщане през първия триместър от бременността.

 

Недостатъчният прием на желязо от хранителния режим също е причина за намалени нива на хемоглобин и еритроци.

 

По време на бременност обемът на кръвта се увеличава. Това означава, че са необходими повече желязо и витамини за производството на повече червени кръвни клетки. Недостатъчните запаси от желязо могат да доведат до развитие на анемия. 

 

По време на вътреутробното развитие плодът използва запаси от червени кръвни клетки за растеж и развитие, особено през последните 3 месеца от бременността.

 

Наличието на допълнителни червени кръвни клетки, съхранявани в костния мозък, преди бременност значително намалява риска от анемия. 

 

Жените, които нямат достатъчно запаси от желязо, могат да получат желязодефицитна анемия. Това е най-често срещаният тип анемия по време на бременност. Доброто хранене преди забременяване е важно, за да помогне за изграждането на тези запаси.

 

Витамин B 12 е важен за производството на червени кръвни клетки и протеини. Приемът на храни от животински продукти като мляко, яйца, месо, може да предотврати дефицита на витамин B 12. Веганите са най-склонни да развият дефицит на витамин B 12. Строгите вегани често трябва да получават витамин B12 по време на бременност.

 

Фолиевата киселина от своя страна е витамин В9, който работи с желязото, за да подпомогне растежа на клетките. Ниските нива на фолиева киселина по време на бременност увеличават риска от дефицит на желязо.

 

Фолиевата киселина помага за намаляване на риска от раждане на бебе с определени вродени дефекти на мозъка и гръбначния мозък, ако се приема преди забременяване и по време на ранна бременност.

 

Симптомите на анемия се проявяват при по-ниски нива на хемоглобин и могат да включват бледа кожа и лигавици, лесна умора при обичайни физически дейности, обща отпадналост, световъртеж или замайване, задух, ускорен сърдечен ритъм или дорри проблеми с концентрацията.

 

Библиография:

Anemia in Pregnancy | Cedars-Sinai