Анемията е едно от най-честите явления по време на бременност като се отчита при около 1/3 от бременните жени. Около 95% от случаите на анемия по време на бременност се дължат на недостиг на желязо, при което се развива т.нар. желязодефицитна анемия. Друг вид анемия срещана по време на бремнност е мегалобластната анемия.

 

Тя представлява вид анемия, при която обемът на червените кръвни клетки е твърде голям и те са с нарушени узряване и функция поради недостиг на фолиева киселина или витамин В12. Такъв вид анемия се регистрира при около 10 души на 100 000 население годишно, като по-често засяга жени. Небременните жени трябва да приемат по 180 микрограма фолиева киселина на ден, но по време на бременност дневните нужди се увеличават до 400 микрограма.


 

Преди забременяване добре би било да се направят изследвания, свързани с възможно развитие на анемия по време на бъдещата бременност. При съмнение за мегалобластна анемия се изследват пълна кръвна картина, серумните нива на фолиева киселина и витамин В12.  Ако те са понижени, диагнозата се потвърждава. Акушер-гинекологът, проследяващ бременността, насочва пациентката кога, през колко време, какви точно изследвания и консултации трябва да си направи. По преценка бременната може да бъде насочена за консултация с хематолог.

 

С цел превенция на всички бременни жени и такива, които се опитват да заченат, се препоръчва приемът на хранителни добавки, съдържащи фолиева киселина. Също така е препоръчително да се приемат храни, богати на тази съставка, като черен дроб и листни зеленчуци, броколи, боб, семена и ядки, аспержи, авокадо, рукола, банани, домати, леща, карфиол, червено цвекло, царевица, моркови, нахут и др. Фолатите в храната много лесно се разграждат при топлинна обработка, поради което е нужно зеленчуците да се консумират и в сурово състояние (добре измити).

 

При недостиг на фолати страдат всички тъкани с бързо делящи се клетки. Дефицит на фолиева киселина се наблюдава при 0.5-1.5% от бременните жени. Мегалобластна анемия се появява, когато дефицитът стане умерен до тежък. Лечението на мегалобластната анемия по време на бременност включва хранителни добавки с високо съдържание на фолиева киселина и витамин В12. Недоимъкът на фолиева киселина води не само до анемия, но и до появата на дефекти на нервната система при новороденото, които могат да доведат до трайна инвалидизация.


Относно недостига на витамин В12 (цианокобаламин) - възможно е да се дължи на намален прием с храната, но и да става въпрос за смутена абсорбция (при атрофичен гастрит, след различни заболявания и операции на тънките черва и стомах и др). Витамин В12 е водоразтворим витамин, усвоява се в края на тънките черваи и участва в трансформацията на фолиевата киселина в  използваема форма за организма. Нужен е за правилното образуване на червени кръвни клетки, хормони, протеини , липиди, за неврологичната функция и ДНК синтез. 

  • Жени и мъже над 18 години се нуждаят от 2,4 микрограма на ден витамин В12;
  • Бременни жени от 2,6 микрограма на ден;
  • Кърмещи майки от 2,8 микрограма на ден;
  • Храни източник на витамин В12 са: черен дроб (говежди), скумрия, сардини, миди, обогатени с B12 зърнени каши, червено месо (без да се прекалява с консумацията), сьомга, обогатена с B12 соя, мляко, кисело мляко и сирена.

Какви са симптомите при мегалобластна анемия?

Невинаги се проявяват едновременно: умора, недостиг на сила, отпадналост, задух, сърцебиене, запек, загуба на апетит, загуба на тегло, както и може да има неврологични прояви като скованост и изтръпване на ръцете и краката (проява на демиелинизация на нервите поради недостиг на витамин В12). Допълнителни симптоми са затруднено поддържане на баланс, депресия, объркване, слаба памет, болки в устата или езика. 

Препоръчваните витамини за бременни обикновено съдържат нужното количесто фолиева киселина и витамин В12. Важно е бременната да приема само и единствено хранителни добавки препоръчани от лекар, в точно определена дневна доза. Приемът на витамини за бременни може значително да намали риска от развитие на анемии и други усложнения  по време на бременността.

 

Към първия материал от поредицата за анемията: Защо жените страдат от анемия през бременността? Кога да се изследват и как правилно да се хранят? | Puls.bg