Физиологичните промени в обема и състава на кръвта, свързани с бременността, могат погрешно да се диагностицират като хематологично заболяване.


За анемия по време на бременност се приема хемоглобин под 11 g/dl и хематокрит под 33% през първото и третото тримесечие, а за второто – хемоглобин под 10,5 g/dl и хематокрит под 32%. Тези стойности не представляват истинска анемия, тъй като при бременната се увеличава повече плазменият си обем, отколкото еритроцитната маса. 


От акушерска гледна точка анемиите се делят на:


  • Анемии предизвикани от бременността;
  • Анемии, съществуващи преди бременността.

Причините за анемия през бременността най-често се дължат на хранителен дефицит в резултат на някакво заболяване на храносмилателната система или намален прием на желязо и фолиева киселина. Други анемии по време на бременността са в резултат на хронични заболявания (бъбречни), хемоглобинопатии (таласемия), предизвикана от лекарства хемолитична анемия  апластична анемия (твърде рядка) и други.

 

1. Желязодефицитна анемия при бременност

Желязодефицитната анемия е най-честата по време на бременност. При 90-95% от бременните се установява нисък хемоглобин и хематокрит.

 

Анемията отразява увеличените нужди от желязо по време на бременност, във връзка с увеличаващия се обем на еритроцитите в организма на жената и нуждите от желязо на растящия плод. За хемоглобина в еритроцитите са необходими 500 mg, а за плода 300mg желязо. 


Какви са симптомите на анемията?

Симптомите на анемията са както и извън бременността – бледост, уморяемост, главоболие, сърцебиене, тахикардия, диспнея (затруднено дишане), но и изтощение, забавено мислене, депресия, напукване в ъгълчетата на устата, крампи на краката.


Може ли желязодефицитната анемия да окаже неблагоприятно влияние върху бременността и плода?

Желязодефицитната анемия, когато е силно изразена, има неблагоприятно влияние върху бременността и плода, чрез предизвикване на хипоксични състояния. Продължителната анемия може да предизвика преждевременно рaждане или хипотрофия на плода. Новородените от майки с железен дефицит нямат желязодефицитна анемия, тъй като железният транспорт през плацентата е нормален, независимо нивото му в организма на жената.

 

И все пак дефицитът на желязо оказва неблагоприятен дълготраен ефект върху здравето на детето - нарушаване на растежа и развитието, забавяне и нарушаване на интелектуалното развитие, повишена заболеваемост от бактериални и вирусни инфекции...


Кои храни се препоръчват на бременните? 

Месо, риба, яйца, варива (бобови), пълнозърнест хляб, листни зеленчуци, чесън, лук. За усвояването на желязото от зеленчуците помага паралелният прием на витамин С-съдържащи плодове и зеленчуци и на органични киселини-съдържащи се в цитрусите. Да се избягва пиенето на кофеин съдържащи чай или кафе по време на хранене, защото могат да намалят усвояването на желязото.


Лечение

Желателно е ежедневен прием на 200 mg елементарно желязо в различна форма. Лечението трябва да продължи още 3 месеца след корекция на стойностите, за да се запълнят депата в организма. Ефектът от лечението е по-бавен в сравнение с небременни, поради увеличения кръвен обем и непрекъснато увеличаващата се еритроцитна маса през бременността.


2. Мегалобластна анемия

Втора по честота анемия по време на бременността е мегалобластната анемия. Предизвиква се от дефицит на фолиевa киселина. Той може да настъпи при хронични стомашно-чревни заболявания, а също така от  чести бременности или къс интервал между тях.

 

Симптомите са неспецифични – гадене , повръщане, анорексия, диария, депресия... Бледност се наблюдава рядко. За мегалобластна анемия трябва да се мисли, когато липсва ефект от лечението на желязо-дефицитната анемия. 

 

Какви са последствията?

При продължителен фолиев дефицит през бременността може да се наблюдават спонтанни аборти, преждевременни раждания и ретардация на плода. Плацентата и фетуса ,,извличат‘‘ ефективно от майкатa достатъчно фолиева киселина, в резултат на което плодът не е анемичен при раждането. 


Лечението се състои в прилагане на 1-5 mg дневно фолиеви препарати за няколко седмици. По време на бременност жените имат по-висока необходимост от приемането на витамини и минерали, особено на фолиева киселина, която спомага за нарастване на матката, изграждането на плацентата и правилното развитие на плода. Фолиева киселина е необходимо да се приема най-малко 3 месеца преди забременяване и през първите 2 месеца на бременността, понеже има значима роля за формирането на невралната тръба на плода - от която се развиват главният и гръбначният мозък. Прогнозата на бременността е добра при адекватно лечение.


3. Анемия след остра кръвозагуба

Този вид анемия не е рядка в акушерството. Наблюдава се при заболявания като аборти, абрупцио плаценте, плацента превия, извънматочна бременност и др. Масивната кръвозагуба изисква спешна корекция на обема циркулираща кръв.