Две дами получиха еднакъв брой гласове в класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“. Вотът е на нашите читатели и пациентите на Катя Павлова и Динка Негалова от СБАЛАГ „Селена“ - Пловдив. Именно тях наградихме в категория „Най-добра акушерка“ на Форум бременност и детско здраве 2017, организиран от Puls.bg. Срещнахме се с отличените, за да ни разкажат какво е за тях тази нелека професия. 
 
„Не е важно да бъдеш по-добър от другия, важно е да си по-добър от това, което си бил“. Това казва Катя Павлова (на снимката в ляво) за своята награда минути след церемонията. Тя и Динка Негалова работят като акушерки от 20 години. Първо били състудентки, а после станали колежки в родилната зала. Благодарение на тях са проплакали хиляди здрави бебета в Пловдивска област. 
 
„За мен това е не само приз, но и удволетворение за моя труд, който е денонощен. Това е втората ми награда, защото бях избрана и за акушерка на годината“, казва от своя страна Динка Негалова, която искала да учи за медицинска сестра, но не я приели. Така животът я насочва към акушерството. „Явно така ми е било писано по съдба. Отказах се от първата си мечта и продължих като акушерка. И до ден днешен това е едно призвание за мен“, добавя Динка. Тя и нейната колежка Катя Павлова са категорични, че тяхната работа е по-скоро мисия и призвание, а не просто някакви задължения, които трябва да свършат за определено време „Трябва много да я харесваш, много да я обичаш и да я вършиш с много желание. Ако се върна назад, пак ще избера тази професия и пак ще работя същото“, казва развълнувано Павлова. 
 
Динка Негалова с 5-килограмово бебе, родило се в СБАЛАГ „Селена“
 
Дори раждането да е трудно и уморително за екипа в родилната зала, радостта на майката, която вижда за първи път детето си, сълзите в очите й, ококорените очички на новороденото и плача му, са нещата, които носят удовлетворение на двете акушерки и често ги просълзяват. „Всички деца са ни любими и мили. Всяко едно раждане ни е скъпо. Всяко е преживяно, то е невероятна емоция“, продължава Павлова, която поддържа контакт с много от майките и децата им, на които е помогнала да се появят на бял свят. Във всяка професия няма да има трудности, ако човек я обича и върши с удоволствие, смята тя. 
 
„Казваме на всички пациентки, че не трябва да ни приемат като медицинско лице, а да се чувстват като наши приятелки, да има доверие помежду ни, да споделят всяко нещо, което ги притеснява, за да може да върви самата бременност и раждането. Ние сме партньoри в тяхното раждане, което е едно уникално преживяване“, допълва Негалова. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Двете приятелки и колежки са имали и много трудни моменти в родилна зала, които са ги направили по-силни и отдадени на работата през годините. „Медицината не е математика. Смъртните случаи не се преживяват, мислим ги с дни, месеци, години, а има и някои случаи, които помним за цял живот“, изтъква Павлова, която е на денонощно разположение по телефона като много други акушерки у нас, отдадени на това, което правят. „В началото всеки ми казваше, че съм като една телефонна централа, но после свикнаха и приеха, че това е моя мисия и желание, което трябва да удволетворявам“, допълва с усмивка Негалова. 
 
Ниското заплащане и лошите условия в държавните болници са основната причина за дефицита на акушерки в страната, единодушни са двете жени. „Причината да не се учи акушерство не е в младите хора, а на много по-големи нива. Акушерката трябва да бъде самостоятелна единица, да има по-голяма свобода и повече права, както е в Европа и другите страни по света“, е мението на Павлова. „Напоследък въобще няма хора, които са амбицирани да работят не само като акушерки, но и като медицински специалисти. На първо време трябва да се промени заплащането. Това интересува най-много младите хора. Повечето отиват да рабоят в чужбина най-вече заради него, а не толкова, че условията са по-добри там. Затова и от Алианса на акушерките се стремим да дадем гласност и самостоятелност на акушерската професия“, намесва се колежката й, за която не е нужен стандарт по акушерство, а промени в здравната реформа, която през последните годни страда заради смяната на различните правителства. 
 
Акушерството е благородна професия и младите момичета трябва да направят избора да се впуснат в нея, а по-късно усилията им ще бъдат възнаградени, апелират Катя Павлова и Динка Негалова. Двете са само една малка част от всички акушерки, дали първата глътка въздух на толкова много деца заслужават да чуват по-често думата „Благодаря“