Бременността е един от най-прекрасните преходни периоди, когато, както казват много жени, центърът на вселената се измества от теб към детето. Хиляди въпроси ежечасно нахлуват в мислите на бъдещата майка, кога тревожни, кога безпочвени, друг път основателни... Майката трябва да знае, защото от зачеването животът й е обвързан с малкото семенце в нея, за да може да му осигури най-доброто за развитието му. Няма по-прекрасен период в живота, освен може би самата поява на бебето и прегръдката, която можем да му дадем.

През бременността обаче понякога се случват и не толкова приятни събития – както останалите, бъдещата майка се сблъсква с вируси, бактерии... Съветите да се ограничат контактите с болни и престоят в помещения с много хора, когато върлува грип, например, не са случайни. Бременната жена е възможно да изпита съвсем обичайни за всички ни оплаквания като главоболие, което в друг случай бихме третирали с познатите ни медикаменти. Само, че през 9-те месеца, дори на пръв поглед безобидният аналгетик може да се окаже неподходящ...
 

 

Първа част на материала


 

Ето останалите 4 въпроса от темата...

 

 

6. Какво да правя при обрив?

Обривът никога не е приятен. Единствените средства, които могат да се използват по време на бременност са локалните и възможно най-безопасните. Допуска се прилагането на мазила с хидрокортизон и бенадрил.
 

7. Антидепресантите вредят ли на бременността?

За да бъде допуснато до пазара едно лекарство преминава през редица изпитания. По етични съображения медикаментите не се изпитва върху бременни жени. Всяко едно вещество може да доведе до нежелани поражения върху плода. Статистиката за безопасността на лекарствата, ако такава е налична, се базира на описани случаи, когато се е наложил прием в медицинската практика.
Препоръчително е през бременността въобще да се избягват силните препарати, включително и антидепресанти. Когато е налично сериозно психично разстройство, за предпочитане е прилагането на психотерапия.
 

8. Имам проблем със съня. Мога ли да приемам сънотворни?

Не е желателно. Изследвания показват, че приемът на сънотворни като золпидем остава следи в пъпната връв на плода, което се тълкува като рисково за бременността лекарство.
За подобряване на съня се препоръчват добре познатите методи – разходка на чист въздух, ограничаване на времето пред телевизора, избягване на кофеин съдържащи продукти, проветряване на спалното помещение, взимане на релаксиращ душ или вана, повече движение.
 

9. Опасно ли е да се имунизирам срещу грип?

Допустимо е. Експертите дори препоръчват жените да предприемат ваксиниране срещу грип през бременността заради риска, който носи заболяването. По статистически данни само 25 на 10 000 бременни, предприели ваксинирането, при заболяване от грип, се нуждаят от стационарно лечение.
Лекарите препоръчват при епидемия от грип бъдещите майки да осигурят с храненето си достатъчно витамини и други полезни вещества, които могат да укрепят имунитета.
 

NEWS_MORE_BOX

 

+ Опасно ли е лечението при зъболекаря?

По принцип профилактичните прегледи веднъж-два пъти годишно се препоръчват неслучайно. Така могат да се „уловят“ проблеми навреме и да се отстранят преди задълбочаването им.


В случай, че бременността се планира, времето преди зачеването е най-добрият вариант за зъболечение. Ако обаче тази мярка не е предвидена, то дори по време на бременността посещенията в денталния кабинет не вредят. Напротив, желателно е да се отстранят проблемите, тъй като те крият риск за бременността.


Най-удачното време за зъболечение при необходимост е второто тримесечие, когато може да се извърши голяма част от денталните дейности, включително поставяне на пломба, обезболяване с лидокаин.


Желателно е обаче всички естетични процедури, като избелване на зъбите, да се отложат за след кърменето.
 

 

И тук ви подаваме линк към сайта, на който можете да проверите доколко дадено лекарство е безопасно да се прилага през бременността - www.safefetus.com.