Бременността е един от най-прекрасните преходни периоди, когато, както казват много жени, центърът на вселената се измества от теб към детето. Хиляди въпроси ежечасно нахлуват в мислите на бъдещата майка, кога тревожни, кога безпочвени, друг път основателни... Майката трябва да знае, защото от зачеването животът й е обвързан с малкото семенце в нея, за да може да му осигури най-доброто за развитието му. Няма по-прекрасен период в живота, освен може би самата поява на бебето и прегръдката, която можем да му дадем.


През бременността обаче понякога се случват и не толкова приятни събития – както останалите, бъдещата майка се сблъсква с вируси, бактерии... Съветите да се ограничат контактите с болни и престоя в помещения с много хора, когато върлува грип, например, не са случайни. Бременната жена е възможно да изпита съвсем обичайни за всички ни оплаквания като главоболие, което в друг случай бихме третирали с обичайния за нас аналгетик. Само, че през 9-те месеца, дори на пръв поглед безобидният аналгетик може да се окаже неподходящ...


Ето 9 от най-честите въпроси за прием на лекарства, които вълнуват бременните...
 


1. Мога ли да приемам аспирин?


В случай, че се оплаквате от болка или слабост, при които обичайно сте свикнали да взимате аспирин, през периода на бременността ще е необходимо да се откажете от този навик. По-подходящото лекарство при подобни оплаквания е парацетамолът.

Аспиринът през бременността се приема само по назначение на специалист по репродуктивна медицина, в случай, че има показания за употребата му. Тогава се налага стриктно проследяване състоянието на бъдещата майка, тъй като при приема му е възможен кръвоизлив.

По принцип нестероидните противовъзпалителни медикаменти не са препоръчителни през бременността.

 


2. Допустимо ли е да се взема слабително?


Допустимо е, но със слабителните средства също трябва да се внимава.

Констипацията е чест проблем сред бременните жени. В случай на назначен желязосъдържащ комплекс от витамини и минерали или препарат заради анемия, запекът е почти задължителен. За да се предотврати проблемът, е желателно да се вземат предварително мерки за подобряване перисталтиката на червата. Трябва да се консумира достатъчно вода и продукти, съдържащи влакнини. Не бива да се пренебрегва и движението. Чаша топла вода или мляко с мед сутрин може да окаже благотворно действие. Не е препоръчително въобще да се приемат билки, тъй като точно тези видове, които действат слабително, отделят токсини, които са вредни за бебето и организма на майката.

В случай, че проблемът се задълбочава, следящият бременността лекар може да определи подходящия безвреден препарат. Той обаче може да се взима инцидентно. Обикновено се изписват меки слабителни, тъй като силните могат да нарушат чревната микрофлора и да причинят по-сериозни проблеми.

 

3. Какво да вземам при настинка?


Най-доброто средство за възстановяване при настинка на бременната са старите изпитани рецепти от времето на бабите ни. Препоръчва се почивка. Допустим е приемът на безопасни капки за нос. При болно гърло е подходящо да се прави гаргара със содено-солеви разтвор. Може да се пие топъл, но не горещ, чай. При главоболие се взима парацетамол. В случай, че състоянието го налага, лекарят може да предпише и други безопасни за плода медикаменти.

Трябва да се избягва приемът на всякакъв вид лекарства, билки, хранителни добавки и дори витамини, тъй като всички те могат да имат нежелателен страничен ефект за бременността.

 

4. Страдам от алергия. Мога ли да приемам лекарствата си?


Бременността изостря алергиите. По принцип правилото да се избягват медикаментите важи и тук, но само тогава, когато това е възможно. По отношение на алергичните реакции трябва да се пристъпва с особено внимание, тъй като те сами по себе си носят по-висок риск, отколкото съответните медикаменти. Желателно е все пак да се избягват през първото тримесечие.

NEWS_MORE_BOX

 

5. Как стои въпросът с антибиотиците?


Антибиотик може да се предпише от специалист на бременната, но само при измерена полза/риск заради сериозно заболяване.

Има класификация на лекарствата, изведена спрямо степента на вредното им въздействие върху развиващия се плод. Съществуват 4 групи лекарства по този критерий. С категория А и В се определят медикаментите, които носят най-малък риск и са сравнително безопасни. В категория С попадат тези, които не са подходящи за бременната.

Има обаче сериозни заболявания, когато рискът от самата болест е по-голям за живота на бременната и плода и се налага взимането им. Лечението се извършва под строг лекарски контрол. От подобен род са урогениталните инфекции.
В категория D стоят медикаментите, които са особено опасни за бременността.

Ако искате да сте сигурни за безвредността на лекарството, от полза в тази връзка може да ви бъде сайтът - www.safefetus.com.

Втора част на материала