За витамините и минералите четете в първа част

 

 


6. Какви храни е препоръчително да избягва бременната?


През бременността е важно да се избягва свръхприемът на витамин А. Той е от тази категория витамини, чийто ефект за организма зависи от дозата. Жизненоважен е за него, но в количества над определени полезни граници има токсичен ефект, който доказано вреди на развитието на фетуса.
По принцип витаминът не се съдържа в комбинираните комплекси за бременни. Обикновено се предпочита формата на бета-каротина. Има случаи, в които вероятно се налага контролът на приема му. В големи количества витамин А се съдържа в черния дроб. Това не е единствената причина, поради която следва да се внимава с него. Както и при непастьоризираното мляко и млечни произведения от такова има риск от заразяване с листерия, която е опасна за бременността. Така че внимавайте с произхода на храните...

NEWS_MORE_BOX

 

7. Констипацията...


Дори и да не сте страдали от запек досега, бременността предразполага към появата му. Основава се на хормоналните промени, които рефлектират върху перисталтиката на червата, като я забавят. Проблемът е сериозен при прием на добавки, съдържащи желязо, по назначение на лекаря или влизащи в комплекса полезни витамини и минерали за бременната.
За да се избегне или поне редуцира изявата му се препоръчва строго придържане към хранене, богато на фибри – консумация на плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, мюсли, сини сливи.
Водата също е средство, което предотвратява констипацията, като поддържа воднисто чревното съдържимо. За бременната количеството трябва да е 2-3 литра на ден.
20-30 минути активни движения също помагат. Не е казано, че бременната трябва да тренира, а по-скоро да си доставя удоволствие с подходящи упражнения – йога за бременни, плуване, разходки... Минимум 3 пъти в седмицата.
В краен случай лекарят може да изпише медикамент, който да се използва при по-сериозно затягане инцидентно.

 

8. По колко да се храни, за да избегне прекомерното напълняване?


За нормално се смята бременната да наддаде между 10-12 килограми до термин. През първото тримесечие се наддава най-слабо – обикновено до 2 кг за целия период. Второто тримесечие се отличава с бързи темпове на растеж – средно по 350 грама на седмица. За трето се добавят още около 2 кг към общото тегло.
Не е необходимо теглото през бременността да се следи стриктно. В западната практика, например, измерването на теглото отпада от необходимите действия при наблюдението на бременната, тъй като това не е основна мярка, по която може да се съди за проблеми с бъдещата майка или бебето й, още повече, че прекомерното тегло или наддаване, които могат да бъдат опасни се набиват на очи...
Следенето на теглото през 9-те месеца е по-скоро от значение за жените, които искат да запазят формата си след раждането.

 

9. Аритметика на теглото през бременността или от къде идват допълнителните килограми?


Общо тегло: нормално средно - 11,200 кг,
тегло на бебето при раждането – средно 3,500 кг,
тегло на матката – средно 900 г,
тегло на плацента – 650 г,
околоплодна течност – 800 г,
тегло от нарастването на бюста – 400 г,
от увеличения кръвен обем –  средно 1,25 кг,
от увеличения обем на водно съдържание в тъканите – 2 кг,
от нарастването на подкожните мазнини, характерни за бременността – 1,7 кг.