І-ва част на материала можете да видите тук
 

 

4. Как мога да се заразя с рубеола?
 


Това заболяване се причинява от вирус, който се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на рубеолата - времето от контакта със заразно болния до изявата на първите симптоми на заболяването е от 12 до 23 дни, в повечето случаи симптомите се изявяват между 16-ия и 18-и ден.
 

Тъй като рубеолата е заболяване, типично за детската възраст, препоръчително е по време на бременността жените да ограничат контактите си с деца, дори и те да не изглеждат болни. Специалистите предупреждават, че при малките пациенти заболяването може да протече почти без никакви симптоми.
 


5. Може ли жена, която е била имунизирана в детството си, да се разболее от рубеола?

 

Жени, които са били имунизирани срещу този тип шарка в детска възраст най-вероятно имат имунитет към заболяването.
 

 

Защитният ефект на ваксината може да отслабне с течение на времето. Дори при правилно проведена имунизация в детството, не е изключено заразяване с рубеола.
 

 

За да се избегне дори минималния риска, е препоръчително да се направи кръвен тест за определяне наличието на антитела срещу рубеола още преди забременяване. На базата на този анализ, лекарят може да вземе решение за необходимостта от повторно имунизиране.

 

6. Какво да направя, в случай, че съм заразена по време на бременността?
 

 

Ако заболяването се диагностицира  до 16-та гестационна седмица, препоръчителният вариант е бременността да се прекъсне. Заразяването през  първия триместър е най-опасно от гледна точка на последствията върху плода. Дори и в случаите, когато болестта не се придружава от характерната симптоматика се налага аборт, тъй като съществува огромна вероятност вирусът да увреди жизненоважни органи и тъкани на плода.
 

 

В периода от 16-та до 28-та седмица се препоръчва прекъсване на бременността само при съмнение, че и плода е инфектиран.
Ако заразяването стане след 28-та седмица бременността се приема за високорискова но решението за прекъсването и не е задължително.
 


7. Как се лекува заболяването при бременни жени?

 

В случаите, когато бъдещата майка е взела решение, че не желае да прекъсне бременността си или след 28-та гестационна седмица, когато риска от раждане на дете с аномалии е по-малък, се провежда терапия с имуноглобелин в дози 20-30 мл, който се поставя мускулно.
 

След това са предприема  на плацентарната недостатъчност и се провежда профилактика на плода.
 


8. Трябва ли да си направя изследване за антитела към рубеолата, ако в миналото съм изкарала този вид шарка?
 

 

Това не е необходимо, тъй като, за разлика от защитата, която дава имунизацията, придобитият след прекарване на заболяването имунитет е доживотен и повторното заразяване с вируса на рубеола  не е възможно.