Рубеолата е остро инфекциозно заболяване, причинявано от вирус, което се характеризира с умерено повишена температура, обрив и подути и болезнени лимфни възли и склонност към тежко увреждане на плода по време на бременност.


Това безобидно за децата и повечето възрастни хора заболяване представлява сериозна опасност за бременните жени и неродените им деца.


Вирусът на рубеолата може да премине през плацентата и да инфектира ембриона, причинявайки серозни здравословни проблеми.


В зависимост от периода на бременността, в който е настъпило заразяването на майката, рискът от вродени аномалии и тежестта им е различен.Най-опасно е заразяването с вируса в първия триместър от бременността, когато се формират тъканите и органите на детето. Поради риска от тежки, често несъвместими със живата аномалии, е препоръчително бременността да бъде прекъсната.


При заразяване на по-късен етап от бременността, риск от усложнения и тежки вродени дефекти отново съществува. Най-честите усложнения са спонтанен аборт, преждевременно раждане или раждане на новородено с тежки аномалии, сред които са глухота, вродена катаракта на очите, пороци на сърцето, тежки увреждания на черния дроб и далака и умствено изоставане.


Така нареченият вроден рубеолен синдром се наблюдава при най-малко 25% от новородените, чиито майки са пекарали рубеола по време на първото тримесечие на бременността. Поради тази причина бременните жени трябва да избягват всякакъв контакт с хора, които са болни от или биха могли да са заразени с рубеола.
 


1. Какви са симптомите на рубеола?
 

Първите симптоми на рубеолата наподобяват тези на респираторна инфекция -
умерено повишена температура ,обща отпадналост и дискомфорт, болки по ставите, главоболие, хрема,зачервени, възпалени очи. Типичният за шарките обрив се появява 3-4 дни след първите оплаквания.

 


Обривът е леко изразен, съставен от дребни петна, обикновено несърбящ, най-напред се появява по лицето и се разпространява от главата към краката,

 

Заболяването обикновено се придружава от болки в шията и подуване на цервикалните лимфни възли.

 

Препоръчително е, бременните жени, които на са боледували от рубеола, да кажат за това на гинеколога си, а при поява на симптоми или при съмнение за заразяване с вируса, незабавно да се консултират със специалист.


2. Защо рубеолата е опасна за плода?

 

Вируса на рубеолата е изключително опасен, тъй като в много голям процент от случаите преминава от организма на майката през плацентата и заразява плода.

 

Вродена рубеола може да причини увреждане на всеки един от органите на детето, но най-често се наблюдава т. нар. Триада на Грег, изразяваща се в катаракта – в 75% от случаите, малформации на сърцето – 50% и глухота – 50%.

 

Други чести аномалии са тези в състава на кръвта - хемолитична анемия, тромбоцитопения.

 

Възможни са малформации на скелета, черния дроб и далака, аномалии в развитието на вестибуларния апарат, урогенитални и нервната система.


3.  Как да разбера, дали имам имунитет срещу рубеола?
 

Единственият напълно сигурен начин да разберете, дали имате имунитет срещу рубеолата е кръвният анализ за наличието на антитела към вируса.

 

При наличието на антитела от клас G (Ig G) в кръвта, то има имунитет имунитет към заболяването и. В този случай, и жената и детето са защитени от болестта.

 

Ако в кръвта се установят антитела от клас М (Ig М), това означава, че няма изграден в миналото имунитет, а жената е заразена и се намира в остър стадий на заболяването. При бременност това е най-неблагоприятният вариант.
 

 

Повече за рубеолата по време на бременност, можете да видите тук.