Пуерпериумът е следродилният период, който започва от раждането на плацентата и продължава 6 до 8 седмици след това. Характеризира се с процеси на обратно развитие на женските гениталии и възстановяване на нормалното функциониране на организма както преди бременността. Какви са първите грижи за родилката след раждането?

 

1. Положение на матката


През първия час след раждането е необходимо редовно измерване – през 15 минути, на кръвното налягане и пулса на родилката. Задължително е внимателното наблюдение на количеството на вагиналното кървене. Следи се нивото на фундуса на матката. Причина за това е, че при релаксация на матката (тогава нивото на маточния фундус е по-високо от нормалното) е възможно кръвта да се събира в кухината на органа и да липсва генитално кървене. При установяване на това отклонение се извършва масаж на матката през коремната стена или се прилагат медикаменти до контрахирането й.

 

2. Раздвижване след раждането

Понастоящем е възприета практиката на ранно раздвижване на родилката. Жената става от леглото няколко часа след раждането – първо остава седнала за няколко минути в леглото, след което се раздвижва в присъствието на персонал в помещението.

 

Предимствата на ранното раздвижване са подобряване функцията на пикочния мехур и червата (избягва се констипацията) и профилактика на следродилната венозна тромбоза и пулмонална емболия.

 

3. Грижи за вулвата

Непосредствено след раждането и зашиването на тъканните разкъсвания (ако има такива) върху вулвата се поставя торба с лед, която значително намалява отока и болката в първите няколко часа. След едно денонощие могат да се приложат топли влажни компреси или топли седящи вани за намаляване на дискомфорта от раждането.

 

Жената трябва да се инструктира да измива внимателно вулвата отпред назад. Не е желателно използването на козметични измиващи препарати. Често се препоръчва обливане на областта с отвара от смрадлика, която има добро антисептично действие.

 

NEWS_MORE_BOX

 

4. Следродилна депресия

 

Следродилната депресия или меланхолия се появява няколко дни след раждането. Етиологията й се корени в тревогата на майката за грижите на новороденото след напускане на болницата, умората поради липсата на сън преди и след раждането, болките в ранния следродилен период и липса на чувството за атрактивност у партньора.

 

Следродилната депресия обикновено отшумява от самосебе си след 2-3 дни, въпреки че понякога персистира по-дълго. Ако продължителността й надхвърли 10 дни е препоръчително да се потърси психолог за помощ.

 

5. Отпускане на предната коремна стена

 

Обикновено не е необходимо поставянето на адбоминален колан след раждането. Препоръчителен е при отпуснат или увиснал корем. Той не помага за възстановяването фигурата на майката.

 

Упражненията за въстановяване тонуса на коремната мускулатура могат да започнат почти по всяко време след вагинално раждане и веднага след изчезване на абдоминалната болезненост след Цезарово сечение.

 

6. Болка след раждане

Болезненият дискомфорт след вагинално раждане се дължи на разкъсвания на меките тъкани на родилния път, на епизиотомията или перинеотомията и шевовете от възстановяването им. За облекчение на болката е подходящо използването на локален анестетик.

 

Понякога силният дискомфорт е показател за сформирането на голям хематом в тъканите. Нормално към третата седмица инцизията при епизиотомията заздравява напълно и е почти асимптоматична.

 

7. Секс след раждане

Няма точно определено време след раждането, когато е най-подходящо възобновяването на половия живот. Сексът скоро след раждането често се оказва неприятно и болезнено усещане поради непълното обратно развитие на матката и незаздравелите разкъсванията.

 

Половият живот може да се възобнови 2 седмици след раждането при наличие на желание и комфорт у родилката. Жената трябва да е наясно, че кърменето потиска естрогеновата продукция и води до вагинална сухота.