В изминалия четвърт век след първата успешна инвитро процедура в България доц. Щерев и неговият екип полагат основите по модерното лечение на безплодието в България с внедряването най-иновативните методи и технологии, даващи надежда за постигане на радостта от зачеването и раждането на дете дори и на безнадеждните случаи. Лекарите от сектора по фетална медицина работят в тясно сътрудничество с известната школа на проф. Кипрос Николаидес от британската King’s College Hospital.
 

Знаете ли кога се налага вътреутробно кръвопреливане и дали се извършва такава процедура в България

Статистиката показва, че всяка пета бременност е застрашена от фетална анемия. При по-голяма част от случаите състоянието се менажира чрез надлежно ултразвуково проследяване, когато може да се предскаже оптималното време за родоразрешаването. При около 2% от случаите обаче се налага вътреутробно кръвопреливане – при анемия предизвикана от несъвместимост между кръвната група на бременната и плода, т. нар. майчино-фетална несъвместимост. Освен при този конфликт на антигени и антитела (майчино-фетланата несъвместимост) друга причина, която може да изисква кръвопреливане, е фетална инфекция, тогава когато бебето бъде заразено чрез преминаването на вирус през плацентата. Това може да доведе до разболяване на плода и до състояние на анемия. Възможно е фетално кръвопреливане да се наложи при еднояйчни близнаци, които споделят обща плацента. Ако поради някаква причина се стигне до загубата на единия плод и това се установи до няколко часа, другият плод показва много тежки признаци на анемия, но може да бъде спасен чрез интраутеринна хемотрансфузия. Понякога при близнаците се стига и до анемичен полицитемичен синдром – едното бебе е с много висок хемоглобин, а другото с твърде нисък. Тогава също се налага вътреутробно кръвопреливане.

Дали анемията ще бъде добре разпозната и оценена зависи от надлежното проследяване. Всяко заболяване има ключови ултразвукови белези. Знаейки, че при предходна бременност плодът е имал белези за анемия, специалистите по фетална медицина трябва да бъдат много по-внимателни при извършването на ултразвуковия преглед. Те оценяват внимателно кръвотока  на средна мозъчна артерия. Още преди 25 години е установено, че такъв преглед показва дали  бебето се нуждае от кръвопреливане. Обикновено лекарите разполагат с 1–2 дни, за да направят всичко необходимо, за да се избегне фетално страдание.

От март месец 2015 г. до сега в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ са извършени успешно вече серия от вътреутробни кръвопреливания. Екипът на болницата разполага с опитни и висококвалифицирани специалисти, за справяне с тази изискваща „точна ръка“ процедура.
 


Вътреутробно кръвопреливане в България

В столична болница при преглед в 28 г.с. лекарите установяват ултразвукови белези за тежка фетална анемия. В корема на плода се събира течност, а кръвотокът в средна мозъчна артерия показва две стандартни отклонения за съответната гестационна възраст. Това са сигурни белези, че трябва да се вземе решение за родоразрешение или вътреутробно кръвопреливане, за да се спаси плода. Заради клиничната картина с описаните симптоми, по спешност, пациентката е насочена от лекарите за вътреутробно кръвопреливане към Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – болница, известна с отличната си материална база, висококвалифициран екип и иновативна съвременна медицинска практика. Екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ реагира мигновено и поръчва кръв. Още същия ден, само няколко часа по-късно, е направено животоспасяващата за плода манипулация.

NEWS_MORE_BOX


 

Какво се случва на процедурата

Кръвта е доставена и екип от различни лечебни заведения в състав д-р Ибрям Ибрям от Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом” и оператора на процедурата д-р Петя Чавеева, ръководител на Сектора по фетална медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев“, са готови за интервенцията. Когато кръвта е доставена, медицинските лица я затоплят до около 36 градуса по Целзий. Слагат сакчето с животворната течност на стойка за система и свързват края на системата със специална игла.  „С едната ръка държах ултразвука, който беше моето око по време на процедурата, а с другата ръка влязох с иглата през плацентата в пъпната връв, достигайки кръвоносния съд. Преди да направя кръвопреливането взех малко кръв, за да определя каква е степента на анемичното състояние на плода и да изчисля  необходимото количество кръв спрямо данните за хемоглобина. Бебето беше около 900 грама. Прецизността в такъв момент е от голямо значение, защото, ако бъде спукана пъпната връв, ще се стигне до загуба на плода, обясни д-р Петя Чавеева. По време на интервенцията не мислех, че от моята прецизност зависи всичко, една съдба! Мислех само за техниката. Обикновено карам пациентката да ме хване за ръката, така я усещам какво чувства и как реагира, дали ще помръдне, дали се притеснява. В този миг връзката между лекар и пациент е неописуема.

Тази физическа емпатия е патент на проф. Кипрос Николаидес, който ще бъде участник на IX Софийски симпозиум по репродуктивна медицина, провеждан на 6–7 ноември. Техника е много важна. Случвало се е тъкмо да вкарам иглата и пациентът да подскочи, тогава съм разбирала кога да спра и да изчакам“, припомни си още развълнувана д-р Петя Чавеева.

До края на процедурата на бебето е прелята около 40 мл кръв – достатъчно за да се стигне до чудото на живота, най-щастливия миг за една жена – раждането на здраво бебе.