Към края на бременността, преди да започне първият период на раждането, от бъдещата майка могат да се забележат някои специфични промени, които да я ориентират за наближаващото, вече дългоочаквано събитие.

Могат да се обобщят четири предвестници на раждането, които се приемат за категорични и от самите специалисти.


1. Цялата бременност се характеризира с наличието на по-обилен вагинален секрет. По принцип неговата функция е защитна – по-гъстата му консистенция възпрепятства навлизането на болестотворни микроорганизми във вагината, а непрекъснатото му отделяне от влагалищната лигавица да„изхвърля” попадналите там.
Към термин обаче вагиналното течение става още по-обилно.


2. Признак за наближаване на раждането е и... „спускането” на корема. Това „спадане” може да не е толкова очевидно. То по-скоро ще се отбележи спонтанно от бременната като усещане за отслабване на напрежението в горната част на корема, там където матката е притискала органите под ребрената дъга. И докато вече може по-свободно да се диша, без „задъхване” при всяко движение, започва да се усеща противоположен на това място дискомфорт – по-силно напрежение и натиск от тежестта на плода в малкия таз. Усещането за "тежест" в кръста също е показателно.


3. От началото на третотото тримесечие бременната може да изпитва контракции, които са единични, кратки, неболезнени, усещат се като стягане на корема. Това са подготвителните контракции или контракциите на Бракстон-Хикс, които подготвят матката за предстоящото й изпитание и тонизират важния мускулен орган, от който зависи образуването на „изгонващите сили.”

Към термин подготвителните контракции все повече зачестяват. Те обаче остават неболезнени и нерегулярни, което и ги отличава от контракциите на раждането. За да ги определите, просто измерете интервалите между появата им – като резултат такъв не може да се определи, а и силата им значително отслабва с времето, което е нетипично за контракциите при започнало раждане.

Макар и предварителни контракциите на Бракстон-Хикс могат да доведат до известно, малко, разширение на маточната шийка, което се случва по-често при вече раждали жени.


NEWS_MORE_BOX


4. Чували ли сте за „изпадане на слузестата запушалка”? Това е предвестникът, който показва, че раждането буквално ще се случи до дни. От началото на бременността с обилното отделяне на секрет от цервикалните жлези се оформя „слузеста запушалка”, която затваря канала на маточната шийка.

Със спускането на плода / корема, зачестяването на подготвителните контракции и разширяването на маточната шийка вследствие на тях тази запушалка изпада. До този момент тя е служела като бариера срещу инфекции от влагалището към плодния сак. „Изпадането” на слузестата запушалка може да се различи по вида на секрета, останал по бельото. Той има по-гъста консистенция, по-скоро е желеобразен, в количество около чаена лъжичка, възможно е да има леки примеси на кръв, тоест да е с леко оцветяване в розово или ръждиво.

Казват, че при изпадане на слузестата запушалка раждането предстои да започне до 2-3 дни. Да приемем, че дори и предвестниците имат своите индивидуални особености и не изпадаме в положение да засичаме времето. Със сигурност обаче въпрос на дни е да се срещнете очи в очи с очакваната си малка рожба.