Първите няколко седмици от бременността могат да бъдат доста вълнуващи. В тялото на бременната се случват много хормонални промени, които я подготвят за бременността. Някои бъдещи майки се чувстват съвсем различни в началото на бременността, докато други не забелязват почти никакви промени. Тялото може да реагира по един начин на първата бременност и по съвсем различен на втората. 


Може би единствената физическа промяна, която повечето жени забелязват през втората и третата седмица от зачеването, са леко повишена чувствителност или болка в гърдите и слаби болки в коремната обаст. Още на този етап може да се направи кръвен тест за бременност.


За успешно зачеване се говори, в началото на четвъртата седмица от бременността, когато оплодената яйцеклетка достига матката и се имплантира здраво в изградената маточна лицавица. В края на четвъртата седмица от бременността ембрионът (по-малък от главичката на карфица) се е закрепил за стената на матката и се състои от два слоя клетки, известни като зародишев диск, които ще се размножат и специализират, образувайки различни части на тялото на плода. В някои случаи се появява леко (зацапващо) кървене, което не е причина за притеснения. При всяка четвърта жена няколко дни преди очаквания месечен цикъл може да се появи съвсем леко кървене наречено имплантационно кървене. То може да бъде причинено от лекото разраняване на маточната лигавица вследствие от имплантирането на оплодената яйцеклетка.Петата седмица е началото на втория месец от бременността. Нямате месечен цикъл, може да почувствате първите признаци на бременността – умора, слабост, гадене, повръщане, повишен апетит, чувствителни зърна, промени в настроението заради влиянието на хормоните. Вече можете да си направите тест за бременност у дома. Сега е моментът да си запазите час при своя гинеколог, който да потвърди при прегледа, че сте бременна.

 

Шеста седмица - при ултразвуковото изследване вече се различават ембриона и жълтъчният мехур. Големината на ембриона е около 3-6 mm. Ще можете да чуете за първи път сърдечния ритъм на ембриона. Малкото сърчице работи 2 пъти по-бързо от Вашето.


Седма седмица - обичайните признаци на бременността могат да се засилят. Често в този период бременните жени трябва да се справят с психично напрежение, предизвикано от секрецията на хормона прогестерон – емоционална нестабилност като резки промени в настроението, раздразнителност или трудности в съсредоточаването. Ще имате нужда от спокойствие, повече почивка и сън.  


През осмата седмица от бременността Вашето неродено бебе тежи около 100 g. Може да забележите промени във фигурата, тъй като коремната и тазобедрената обиколка вече се променят. Въпреки че матката расте, покачването на килограми през първия триместър на бременността е малко, най-често около 1,5-2 кг.


Девета седмица - имате повече аптетит, но освен това задържането на вода и повишеният кръвен обем водят до покачване на килограмите. Мозъкът на вашето бебе расте изключително бързо. Вече съществуват нервни клетки, които започват да се свързват. На този етап от развитието за бебето би било вредно, ако приемате алкохол.


От десетата седмица на бременността ембрионът се нарича вече плод (фетус) и е мъничко човече с оформени лицеви черти, движещи се ръце и крака. Жизненоважните органи са формирани и достигат зрялост с напредване на бременността. 


Към единадесета седмица на бременността бебето тежи около 11-12 g и е между 5-13 cm на дължина. Мозъкът се развива бързо. Отделителната система започва да функционира и червата се развиват бързо. Някои жени страдат от запек и това се дължи основно на хормоните, които имат релаксиращ ефект върху мускулите, включително и върху чревните мускули. Нормално е да имате болки, подобни на менструалните в началото на бременността, но ако болките са силни или придружени с вагинално кървене, веднага се свържете с Вашия лекар!


Дванадесета седмица - първият триместър от бременността е приключил. Рискът от аборт намалява драстично след 12 г.с. Много от проблемите като гадене, умора, промени в настроението намаляват в края на първия триместър, тъй като тялото Ви на този етап се е адаптирало към бременността. С напредването на бременността много неща се променят визуално – коремчето расте, гърдите стават по-големи и очертанията на талията бавнo изчезват. Вашето бебе е между 4-5сm на дължина и има сърдечен ритъм от 120-160 удара в минута.