Първа част на материала

 

4. Ежедневен секс
Не е необходимо да правите всеки ден секс в периода на овулация. Дори и да изглежда, че така нарастват шансовете за забременяване, в действителност спермата се изчерпва при еякулации на кратки периоди (ежедневно). Специалистите твърдят, че спермата носи потенциал за оплождане 72 часа след коитус, което значи че дори и при осъществяване на полов контакт в един от дните преди, на и след овулацията шансовете за зачеване са високи.
В случай, че като семейна двойка се радвате на ежедневните си сексуални контакти, експертите препоръчват да се направи спермограма след няколко поредни дни сношения, за да се изяснят количественият и качественият състав на еякулата. От полученото изследване ще стане ясно дали може да се продължава с тази честота за постигане на желаната бременност.


5. За "добри плувци"


Мъжете трябва да знаят, че спермата губи оплодителната си способност и при прекалено редки еякулации, с продължителност на периода повече от 4 седмици, за този период умират голяма част от жизнените сперматозоиди.

Негативен ефект имат и продължителното стоене в сауна, джакузи или при топли помещения. Има данни, че на движението на сперматозоидите влияят и излъчванията от мобилните телефони. Скорошно изследване на сп. Fertility and Sterility показва, че при тези мъже, които използват hands-free устройства и държат мобилните си телефони близо до тестисите се наблюдава намалена оплодителната способност на спермата.
Желателно е в този период мъжете да избягват консумацията на соя. Според изследване, публикувано в он лайн изданието на Human Reproduction, мъжете, чието хранене включва продукта имат понижена концентрация на сперматозоиди в еякулата.


6. Разтоварвайте се от стреса
Периодът е стресиращ за двойката, а стресът може да се отрази на периода на овулация при жената и да доведе до сексуално разстройство и безпокойство при мъжа. Има данни, че акупунктурата може да редуцира стреса и да подобри шансовете за бременност. Специалистите не препоръчват да се употребява твърд алкохол или алкохол в големи количества и от двамата партньори, но са на мнение че чаша вино може само да отпусне и да предразположи за успешен полов контакт. Препоръчителни са всички методи, които помагат на отпускането и повишават шансовете за зачеване.


7. Спортуването
Здравословният начин на живот изисква спортуване, но усилените тренировки също са нежелани. При прекомерните физически усилия хипофизата може да не предаде сигнал към яйчниците за овулация и тя да се подтисне. Въпреки че това зависи от конкретния индивидуален случай, са изведени данни от проучвания, че ежедневните тренировки по 45-50 минути на ден водят до подобен проблем при повечето жени.
Това не означава, че спортуването трябва да се преустанови. Ако водите активен начин на живот и тренировките са част от графика ви отдавна, те едва ли ще доведат до нарушения в менструацията и ще повлияят негативно на плановете за бременност. Необходимо е да се избягват единствено тренировките, които изтощават организма.


Продължителността на менструалния цикъл, т.е. дори редовната и точна менструация, не може да се вземе за верен показател, затова дали не се прекалява с тренировките. Физическото изтощение скъсява втората половина на менструалния цикъл, т.е. дните след овулация не са както би следвало да бъдат 14, а по-малко. Затова е необходимо да измерите дължината на лутеалната фаза на менструалния цикъл (периода след овулация).


Полезната физическа активност, която може да се поддържа в този период е половин час аеробни упражнения три пъти седмично.


8. Балансирано здравословно хранене

Важен е и здравословният начин на хранене. Диетите са нож с две остриета за жените, планиращи бременност. При килограми над нормата, диетичният, но професионално изготвен режим е дори препоръчителен. Но ако жената е твърде фина, може да се наложи тъкмо обратното – да напълнее.  


9. Не на цигарите!

Преустановете тютюнопушенето. Този навик се отразява на фертилността и при двата пола. При жената влияе на нивото на синтезирания естроген и овулацията.


10. Колко време опити е нормално?

81 % от жените успяват да забременеят след една година опити за зачеване. При положение, че не се постигне резултат, се налага консултация със специалист по репродуктивно здраве. При възраст над 35 години при жената, специалистите препоръчват този период да не е по-продължителен от 6 месеца.