1. Сурови яйца – риск от салмонелоза

За да се елиминира рискът от заразявне със салмонела, винаги подлагайте яйцата на достатъчна термична обработка, преди да ги ядете, и питайте дали в ястията не са използвани сурови яйца, когато се храните навън. Сред рисковите храни са майонезените салати (ако са приготвени със сурови яйца; все пак много от тях не са) и яйчените флипове. Добра идея е да не опитвате съдържащите сурови яйца смеси и панировки преди обработката им.


 

2. Непастьоризирано мляко и меки непастьоризирани сирена

(като бри, камамбер и мексикански тип сирена)


Защо? Риск от листериоза. Повечето сирена са пастьоризирани, но все пак четете внимателно етикетите. Докато възрастните с листериоза често не дават признаци че са заразени, или пък развиват подобни на грип симптоми, бактерията листерия е в състояние да премине през плацентата и да зарази плода. Известно е, че листериозата причинява аборти, преждевременни раждания и сериозни инфекции.

 

3. Пастет

Отново причината е риск от листериоза. Не яжте пастет докато не родите!

 

4. Сурово или подложено на недосттъчна кулинарна обработка месо

Причина – риск от токсоплазмоза, паразитна болест и токсична форма на бактерията Ешерихия коли. Токсоплазмозата може да причини потенциално сериозна вътрематочна инфекция на плода, водеща до преждевременно раждане, забавяне на развитието, умствена изостаналост, слепота и други сериозни проблеми. Заразяването с Ешерихия коли е еднакво опасно за деца, възрастни и бременни жени.

 

5. Сурово птиче месо

Причина: салмонелаза. Салмонелата не заразява плода, но диарията и спровождащото я обезводняване не са никак полезни за бременна жена. Подлагането на кулинарна обработка убива бактериите. Приборите, използвани за суровото пиле, както и дъската, върху която сте го рязали, трябва да бъдат измити в миялната машина, където топлината ще убие бактериите. Ако нямате миялна машина, изолзвайте обилно количество гореща сапунена вода.

 

6. Акула, риба меч, котлети от риба тон, морски костур и много други големи риби

Защо? Високо съдържание на живак. Приемани в големи количества, могат да причинят мозъчни или нервни увреждания. Плодът, чиято нервна система сега се формира, е по-податлив от възрастния човек.
Алтернативни или предпазни мерки: пъстървата и другите речни риби от развъдници, тихоокеанската сьомга и рибените пръстчета вероятно са безопасни. Веднъж седмично може да се хапва и риба тон от консерва.

 

7. Сурови стриди и миди

Болестите, които можете да развиете от стридите и мидите, протичат тежко при всеки човек и трябва да се избягват по време на бременност.  Подложените на недостатъчна кулинарна обработка стриди и миди са от онези морски храни, които е най-вероятно да причинят болести. Сред тях са не само салмонелата, но и други видове бактериални, паразитни и вирусни инфекции (включително хепатит А). Кулинарната обработка предотвратява някои от тези инфекции. Избягвайте както сурови, така и готвени морски черупчести животни през топлите месеци, когато е пикът в развитието на алгите.

 

8. Немити зеленчуци

Защо? Риск от токсоплазмоза, листерия, Ешерихия коли, салмонела.
Мийте добре всички зеленчуци! Понякога почвата е заразена с тези микроорганизми, затова немитите зеленчуци са потенцилни преносители. По същата причина бременните жени трябва да носят ръкавици, когато работят в градината, а след това да си измиват ръцете.

 

9. Алкохолни напитки

Доказано е, че при редовна умерена употреба или спорадични запивания алкохолът причинява вродени дефекти. Това важи за цялта бременност, но най-пагубно е въздействието му през първото тримесечие. На световно ниво алкохолът е най-честата причина за вродени дефекти. Вероятно е най-добре изобщо да не пиете, дори по мъничко. Главните отличителни белези на феталния алкохолен синдром (ФАС) са забавен растеж, лицеви аномалии и когнитивни проблеми, вариращи от проблеми с ученето и вниманието до по-тежка умствена изостаналост. Много деца, при които не се наблюдава пълната картина на ФАС, може да имат по-леката форма – с проблеми с ученето, но не и физическите симптоми.

 

10. Цигари 

Вредното им действие се дължи на никотина (който причинява спазми на артериите, снабдяващи бебето с кислород и хрантелни вещества), въглеродният окис и други токсини. Спонтанните аборти, проблеми с плацентата, преждевременното разкъсване на околоплодните мембрани, преждевременните раждания и ниското тегло на родените бебета са най-често срещани при бременности на пушачките. За бебето е най-добре, когато бъдещата майка изобщо не пуши или успее да откаже цигарите през първото тримесечие! Пасивното пушене у дома също представлява голям риск!