1 200 души посетиха шестото издание на Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg. Събитието бе под мотото „Да отгледаш дете е мисия“ и се проведе на 13 и 14 май в Sofia Event Center. 
 
„И тази година сме се погрижили да съберем на едно място най-добрите експерти, специалисти в своята област, които да ви представят най-ценната и важна за вас информация, свързана с бременност и детско здраве на детето“, каза главният редактор на Puls.bg Румяна Тасева, която откри Форум бременност и детско здраве 2017 заедно с основателя на сайта проф. Николай Габровски. „С това събитие можем да сме максимално полезни за Вас. Много се радваме, че се фокусирахме върху тази област, защото Ви предстоят най-вълнуващите стъпки в един нов свят“, добави той. 
 
Много настоящи и бъдещи родители, както и техните роднини, присъстваха на нашите интересни презентации. Всички получиха специални подаръци, сред които и „Наръчник за бременност и детско здраве“.
 
 
„Лекарите имат много малко време, за да ни консултират за това как всъщност да се храним, движим, да се грижим по-добре за себе си и бебето през периода на бременността. И точно тези лекции за самата бременност са ми най-интересни, а раждането е най-плащещия за всички въпрос, особено ако е първо“, каза Димитрина Конова, която бе на форума заедно със съпруга си Цвятко. Tя сподели пред Puls,bg, че си задава много въпроси за допълнителния прием на витамини по време на бременността, защото мненията на повечето лекари са противоречиви и я объркват. „Аз лично съм ходила 3 пъти на лекар за анемия и ми казват нищо да не приемам“, посочи бъдещата майка, която е привърженик на естественото раждане. „За щастие тя имаше лек първи триместър и повръщане почти нямаше. Тепърва чета с какво бих могъл да й бъда полезен и ще се подготвя със знания и емоционално за предстоящото събитие“, каза мъжът до нея. 
 
„Това ми е първа бременност и дойдох, за да чуя мнения от специалисти. Насочила съм се към една акушер-гинеколожка и към болницата, където тя изражда, но не сме гововорили защото е още рано“, каза 33-годишната Ива Драгова, която смята, че изборът на екип ще й даде спокойствието, от което се нуждае по време на раждане. 
 
 
Както се чувстваме по време на бременността и след раждането, така и ще изглеждаме,  каза биотехнологът от Doppel Herz Деница Венкова, която даде началото на панел „Бременност“ със своята интересна презентация за хранителните вещества, които са полезни за здравето на бъдещите майки и бебетата, които носят в утробата си. Допълнителният прием на витамини и минерали по време на бременността е от голямо значение, защото тогава се формират много от органите на детето. След появата му обаче майката трябва да продължи да се храни здравословно. „Кърмата е богата на холастра, на имуниглобулин А, който е важен за развитието на имунната система, както и въглехидрати, които карат бебето да плаче от сутрин до вечер. Магнезият участва в минерализацията на костите, в поддържането на електролитния баланс и други процеси в организма“, посочи още Венкова.  
 
Голям интерес предизвика и лекцията на д-р Цветелина Дучева от Дентална клиника „Д-р Петър Дучев“, чийто фокус бе върху оралната хигиена на майките по време на бременност. „Здравето на венците и зъбите е свързано с това на цялото тяло. 85% от акушер-гинеколозите не обръщат внимание на оралното здраве на своите пациенти“, каза лекарят по дентална медицина. Почистване на устата за около 2 минути със структурирани движения от венец към зъб, както и преминаването с четката по небцето и езика е ключ към подобряване на оралната хигиена при всяка жена, която чака дете. „Не почиствайте само предните повърхности на зъбите. Използвайте меки четки, не се заблуждавайте, че другите чистят по-добре. След повръщане не жабурете с вода. Най-добре е след това да използвате локализиращи храни като банан, например“, посъветва тя. 
 
 
„За мен е от изключително удоволствие да бъда днес пред Вас и заедно да разгледаме един аспект от бременността – хормоналните проблеми. Бременността е състояние, което води до промени в организма като цяло. Те са свързани с дълбоки физиологични регулации с тялото на жената. Всички жлези променят начина, по който работят“, каза д-р Веселина Яначкова, от Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Нейната презентация бе част от втория ни панел - „Бременност. Раждане“ и имаше за цел да информира бъдещите майки за хормоналните проблеми в организма при бременност. Колкото по-високо е нивото на прогестерона, толкова по-голям става шансът на една бременност да се запази. Затова и много жени си правят изследвания за този хормон преди да забременеят, посочи лекарят. И обърна внимание на това, че с напредване на възрастта майката има по-голяма вероятност от хормонални проблеми, които могат да окажат влияние върху здравето на бебето. „Когато в семейството има човек със захарен диабет, вероятността някоя жена да отключи гестационен диабет е много по-голяма. Затова е много важно да се направи ранен скрининг за заболяването. Той се провежда между 24 и 28 гестационна седмица“, каза още д-р Яначкова. 
 
Ако ви се иска да убиете мъжа си, да изчистите и излъскате цялата къща, да правите излишни ремонти, ако не ви свърта на едно място и трудно се говори с вас, то със сигурност ще раждате скоро. Боли толкова, колкото вие допуснете. Раждането никога не протича по начина, по който си го представяте. Това каза с усмивка акушерката Елена Василева, която проведе един емоционален урок за видовете контракции и предвестници на раждането. Тези, които усещате около 2 седмици преди появата на бебето, се наричат подготвителни контракции. Те са картки и след това изчезват или са изключително слаби, но за по-дълъг период от време, каза тя и обясни на бъдещите майки, че при тях се разтваря шийката на матката в горния й край, което води до спускане на бебето надолу. „Изтичането на слузестата запушалка не е повод да отидете веднага в болницата. Понякога тя предхожда настъпващо раждане, но то може да се отключи и няколко дни след това. Уведомете вашия акушер-гинеколог, но не бързайте да се насочвате към болницата“, допълни акушерката. 
 
„Благодаря, че отново имам възможността да участвам в този форум, намирам го за изключително ценен. Сигурна съм, че той допълнително ще допринесе за едно безпроблемно раждане на вашето прекрасно бебе“, обърна се д-р Мария Юнакова към присъстващите в залата. Специалистът от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ разясни кои са основните етапи на вагиналното раждане. Страх от болката и неизвестността, липса на физическа подготовка и адекватна информираност, деквалификация на АГ специалистите, са едни от основните прични за насрастващият брой на цезаровите сечения у нас, смята тя.
 
 
„Вие трябва да поискате нормално раждане, защото не навсякъде ще Ви го предложат. В много болници по света и у нас се предлага нормалното раждане във вода. Много майки го предпочитат, аз лично считам, че няма голяма разлика, но съществува като избор“, посочи следващият ни лектор – доц. Иван Костов, изпълнителен директор на „Майчин дом“. Неговата лекция бе за предимството на естественото раждане пред това с цезарово сечение. Акушер-гинекологът бе категоричен, че появата на бебето през вагината е много по-полезно за здравето му. „Преминаването на бебето през костния пръстен на малкия таз, белите му дробове се изистват от течността, с която са пълни. По-големият процент на бебетата, които после постъпват в реанимация са такива, които са се родили чрез цезарово сечение“, каза още той. 
 
Добрата акушерка трябва да има индивидуален подход при раждането на всяка една жена, защото всички ние сме уникални. Тя трябва да й осигури подкрепа, грижа, емоционален комфорт, коментира от своя страна Емилия Казълова, председател на Асоциацията на българските акушерки, която сподели своя опит и отговори на въпросите на много бременни. „Когато контракциите са с продължителност от около 4-5 минути, имате разкритие от 8-10 см. , започва финалната фаза от раждането, която трае межу 30 и 90 минути“, добави тя и увери, че няма универсална поза за раждане. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Последната лекция от програмата на първия ден бе на д-р Асен Пачеджиев, член на УС на Българската асоциация на тъканните банки. „Тази остатъчна кръв от пъпната връв се използва за възстановяване на костно-мозъчната и имунната функция на организма след като тя е била унищожена съзнателно от лекарите в хода на един ограничен кръг от злокачествени заболявания на кръвта“, каза той и разкри подробности за това как можем да дарим и съхраним стволови клетки. От 1988 г. до момента са осъществени над 37 000 транплантации с умбиликална кръв. По-малко инфекции, имунологичен толеранс, по-малко отхвърляне, са основните й предимства, посочи още той. 
 
Между отделните лекции всички присъстващи имаха възможността да се запознаят и с продуктите и услугите на нашите партньoри, които разположиха над 20 щанда във фоайето на Sofia Event Center. Децата над 3-годишна възраст пък се забавляваха в специално обособения ни детски кът. 
 
 
Шестото издание на „Форум бременност и детско здраве“ се проведе с подкрепата на: Cryo Save, Philips Avent, Mutsy, Медицински комплекс „Д-р Щерев“, Дентална клиника „Medical Dent”, Биорегенерация, Дентална клиника „Петър Дучев“, Meblik и Първа АГ болница "Света София".