Симеон Варчев е треньор на националния отбор по баскетбол от 1989 до1993 г., треньор №1 на България за 1992 г. и е директор на Двореца на културата и спорта във Варна в продължение на 14 години.
 
- Как стигнахте до диагнозата Паркинсонова болест?
 
Преди 12-13 години ме заболя дясната ръка в лакетната става. Аз имам големи кучета и реших, че съм се контузил, докато им хвърлям предмети. Ходех на масажи, на физиотерапия, но вместо да се подобрявам, се влошавах. Година и половина не можаха да установят какво ми е. Трудно ми откриха болестта, защото симптомите ми хем бяха типични, хем не бяха. Но с времето се засилиха. Чак след намесата на проф. Капрелян се разбра категорично, че съм с Паркинсонова болест. За съжаление болестта се разви скорострелно, въпреки че вземах лекарства. Имах подобрение само за определен период от време. После започна едно треперене, подскачане. Преди да ми сложат помпата беше ужасно – подскачах като луд. Като вземех хапчетата, едно 30 до 50 минути беше горе-долу добре, но след това започваше трагедията. Движенията ми бяха ненормални, неволеви. Трудно беше и да се храня нормално. Докато бях на другите лекарства, ставах и през нощта да ям. През деня много подскачах, това е голям разход на физическа енергия и не ми стигаше храната, която поемах. Сега вече всичко е нормално. Не трябва да спазвам някаква диета. Ям всичко, което обичам. 
 
 - Какво е най-трудното в живота с Паркинсон?
 
Има две трудни неща. Едното е чисто физическото – преставаш да се движиш. Ако не вземаш тия лекарства, даже и да подскачаш неволно, ти просто не можеш да мръднеш. Скован си. Паркинсоновата болест е много особена. Освен че засяга мускулите и движението, действа изключително лошо и на психиката. Понякога на човек не му се иска да живее. Казваш си: „За какво да живея, по-добре да умра, това не е живот”. Изключително си депресиран и трябва да имаш силен характер, за да преодолееш това състояние.  Заради това съм много удовлетворен от това, което направиха за мен в болница „Свети Наум” академик Миланов и колегите му.
NEWS_MORE_BOX
 
 
- Как се мотивирахте да се движите? Защото повечето хора, на които е трудно да се движат, биха се предали и прекарвали времето си в легнало положение.
 
Не съм се предавал. Подскачах при тия неволеви движения, но бях и на мачовете на „Черно море” миналата година, когато спечелихме отново Купата на България.  Аз съм такъв човек, особен характер, свикнал съм да се боря. Вземах си хаповете и ходех на работа. Не съм спирал да работя. Просто беше битка с болестта. 
 
- Как се чувствате, след като Ви поставиха помпата за дуодопа? 
 
Сега се чувствам много по-добре. Скоро ще стане една година, откакто ми сложиха помпата. Но разликата е огромна. Несравнимо е положението с това, което беше преди. Затова пожелавам на лекарите да направят колкото е възможно повече  операции и да сложат много помпи на болните. Знам, че лечението е скъпо, но си заслужава. След като ми направиха операцията и ми сложиха тази машинка – помпата с касета лекарство, моят живот значително се подобри. Начинът, по който се чувствам сега, няма нищо общо с времето, когато пиех всякакви лекарства. През нощта помпата не подава лекарство по ред причини. Все пак, когато спиш, нищо не чувстваш. Но през останалото време, поне за 14 – 15 часа в денонощието, това лечение ми дава самочувствието и увереността, че съм нормален човек. Свикнах с помпата. Така е направена, че се вижда чантичка и едно кабелче, което отива под ризата. Ако има неудобство, то е как ще реагират при вида й другите хора. 
 
За повече информация за Живот с Паркинсон на www.parkinson.bg