Според изследователите има зависимост между ниските нива на витамин D в организма и ранното развитие на болестта на Паркинсон. Проучване, в което участват над 150 пациенти с Паркинсон, установява, че голям процент от участниците имат недостиг на витамин D. 70 % от участниците имат недостиг на витамин D, а около 26 % са класифицирани с дефицит.

С изучаването на повече за витамин D почти се налага изводът, че няма заболяване, което да не се повлиява добре или профилактира чрез оптимизирането на нивата на витамин D. Предвид това, че витамин D има въздействие върху близо 10 % от всички гени, може да се очаква, че заболяванията, които се повлияват благоприятно от витамин D, ще стават все повече.
 

Кой заболява от Паркинсон?

Докато преди мнозинството от заболелите бяха хора над 60-годишна възраст, сега това не е така. С нарасналия риск, дължащ се на фактори, свързани с начина на живот, като приема на аспартам, повишеното излагане на въздействието на пестициди и принципно нарасналата токсичност, вече редовно се съобщава за случаи на Паркинсон при хора на възраст под 50, дори и под 40 години.

Паркинсоновата болест основно се свързва с нездравословен начин на живот. Начинът, по който се храни съвременния човек през последните 30 години (и особено през последните 10 години), на практика предвещава, че броят на заболелите от тази болест ще става все по-голям.

Болестта на Паркинсон е невродегенеративно заболяване, което се причинява от прогресивна загуба на нервни клетки и по-специално в тази област на мозъка, известна като „субстанция нигра“. Симптомите включват прогресивно забавяне на двигателните функции, треперене в покой, скованост на мускулите и нарушения в походката.Заболяването също така се свързва с понижени нива на допамин в мозъка, а сега основен рисков фактор се явява и дефицитът на витамин D.

Счита се, че Паркинсоновата болест се дължи също на редица други фактори, като:

NEWS_MORE_BOX

 

  • Токсини от околната среда и пестициди;
  • Аспартам;
  • Разтворители на базата на нефтени въглеводороди, като бои и лепила;
  • Дефицит на витамин D и витамин B9 (фолиева киселина);
  • Прекомерно количество на желязо в организма;
  • Пастьоризирано мляко.

 

Витамин D и болестта на Паркинсон

Новите медицински изследвания оборват предишните възгледи, че дефицитът на витамин D е симптом на Паркинсон и вместо това директно показват, че недостигът на витамин D е една от причините за Паркинсоновата болест.

Тези данни говорят за вероятността да е налице недостатъчност на витамин D дълго преди клиничните прояви на болестта на Паркинсон и че тя може да играе роля в патогенезата на болестта на Паркинсон.

 

Лекарят съветва при болест на Паркинсон