Клиноптилолит или зеолит, както е най-известен, е порест минерал, съставен най-вече от калций, магнезий, алуминий, силиций и кислород. Той има способността да задържа катиони от средата, в която се намира и от своя страна да отделя други. Популярен е със своето пречистващо свойство - поставен във вода, премахва всички вредни вещества, попаднали в нея.


Много хора използват зеолита, за да се справят с различни проблеми. Заради свойството му да елиминира вредните вещества в тялото, той се използва като средство за по-здрава кожа. Именно тя е онази част на тялото, която първа ни подсказва, че се нуждаем от детоксикация. 

 


Как зеолитът се грижи за кожата?

 

Възпаления, акне, суха или по-чувствителна кожа, псориазис, белези, рани, са състоянията, които се повлияват много добре от минерала. Зеолитът абсорбира токсините, свободните радикали и йони от кожата, прави я по-гладка и мека. След това действа като имуностимулатор и поддържа баланса на рН в тялото. 

 

Доказано е, че зеолитът има способността да проникне дълбоко в клетките и да неутрализира алергените от тях. Ето защо е ефикасно средство за борбата с кожни проблеми. 

 

Веществата магнезий, калций, желязо, натрий и калий, които има в минерала, са известни със способността да забавят процесите на стареене на кожата. Но едно от най-добрите му качества е, че действа регенериращо на кожата и подобрява притока на кръв към клетките. Затова вода със зеолит се използва за зарастване на рани, при екземи и възпаление.

 
Благодарение на своите антиоксидантни свойства, зеолитът отпушва порите и предотвратява повторното образуване на черни точки по лицето. 

 

Как да го използваме в грижата за кожата?

NEWS_MORE_BOX

 

На пазара у нас се предлагат различни разфасовки на зеолит. За нуждите на козметичната индустрия са създадени продукти като вода за почистване на лице, шампоан и сапун със зеолит... Ако разполагаме с прах от минерала, можем да го добавим като съставка на маската за лице (при суха и раздразнена кожа, акне, възпаление). Прахът може да се приема и вътрешно, като препиръчителният дневен прием е до 2,5 г на денонощие, при употреба на поне 2 литра вода за периода. След няколко седмици ефектът върху кожата си личи. 

 

Ако искаме да пречистим не само кожата, но и цялото тяло, е добре да потърсим зеолит, който се прибавя към водата, която пием. По този начин ще изхвърляме токсини всеки ден.