Макар и най-известно с факта, че е препдочитана храна за коалите евкалиптовото дърво носи редица здравни ползи и за хората, био маслото от евкалипт е сред най-мощните природни продукти за превенция и допълващо лечение на дихателни инфекции, което го прави първи избор в сезона на грипа.

 

В този аспект маслото от евкалипт подпомага справянето както с грипните вирусни инфекции, така и с техните бактериални усложнения.


 

Благоприятното влияние на маслото от евкалипт при дихателни инфекции се обяснява с 3 фактора:

  • Стимулира локалния имунитет в зоната на лигавицата на дихателната система;
  • Има антиоксидантен ефект;
  • Подобрява кръвната циркулация по протежението на дихателните пътища;

 

Този комплексен ефект се обяснява с високото съдържание на мощното органично съединение евкалиптол, означавано и като цинеол. Благодарение на него евкалиптовото дърво има благоприятен ефект върху цялото протежение на дихателната система и се ползва успешно в няколко направления.

 

Овладяване на инфекции на долните дихателни пътища
Евкалиптовото масло показва висока ефективност при остри и хронични респиратовни инфекции като астма, бронхит, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и др.

 

Благоприятното действие се дължи на способността на маслото от евкалипт да отпуска мускулатурата в стените на дихателните пътища, да улеснява дишането и да повишава притока на кислород към белия дроб. За максимален ефект може да се разчита на инхалации с масло от евкалипт или на прилагането му като компрес върху гръдния кош.

 

Отпушване на синусите
Евкалиптовото масло се прилага успешно и срещу инфекции на горните дихателни пътища, например в зоната на синусите. Установено е, че гаргарата или инхалацията с масло от евкалипт при лечение на синузити  показва съпоставим ефект с този от прилагането на някои локално действаши лекарства.

 

NEWS_MORE_BOX


Допълващо лечение на настинка и грип
Маслото от евкалипт има силно откашлечно действие. То стимулира секрецията на лигавицата на дихателните пътища и улеснява изнасянето на задържащият се по протежението й секрет. Това помага за овладяване на влажната кашлица при грип и настинка и за намаляване на възпалението, провокирано от микроорганизмите, колонизиращи лигавицата и задържащи се във въпросния секрет.

 

При лечение на грип и настинка може да се разчита на няколко капки евкалиптово масло прибавени към водата в овлажнителя на въздуха вкъщи. Като алтернатива може да се прилагат инхалации или компреси с евкалиптово масло локално върху гърлото или синусите.