Маслото от вечерна иглика носи редица ползи за женското здраве. Причината е, че съдържа гама-линоленова киселина и омега-6 мастни киселини, които повлияват положително на редица проблеми.


Маслото от вечерна иглика е ефективно при подобряване на предменструалния синдром, включващо симптоми като депресия, раздразнителност, подуване на корема и чувствителност на гърдите. 


Според изследователите омега-6 мастните киселини в маслото помагат не само за предменструалните симптоми, но и за облекчаване на менопаузата. Чест симптом, който изпитват жените, са горещите вълни. Направено е клинично проучване в продължение на шест седмици върху 56 жени в период на менопауза. Целта е да се изпита ефикасността на маслото от вечерна иглика при подобни симптоми. Установено е, че то повлиява положително, тъй като намалява честотата на горещите вълни.Друг проблем, който може да изпитат жените, е болка в гърдите. Преди настъпване на менструалния цикъл, може да се усети тежест в гърдите, но приемането на вечерната иглика в комбинация с витамин Е, може да помогне. Според проучване от 2010 г. се смята, че линоленовата киселина в маслото намалява възпаленията и помага за потискането на простагландините, причиняващи болки в гърдите.


Маслото от вечерна иглика също е естествен начин за подобряване на плодовитостта. Линоленовата киселина увеличава производството на цервикална слуз на организма – важен фактор за производството. Есенциалните мастни киселини пък причиняват свиване и отпускане на мускулната тъкан в стените на матката, като помагат за подготовката за бременност.


Ползите от маслото от вечерна иглика не свършват до тук. То е известно с качествата си да изчиства акнето. Линоленовата киселина в него намалява възпалението на кожата и броя на кожните клетки, причиняващи лезии. В някои страни дори се използва за лечение на екземата. Тъй като кожата не може да произведе самостоятелно киселината, маслото може да подпомогне за поддържането на здрава кожа като цяло.


То може да се приложи локално или да се приема като добавка за задържане на влагата и хидратиране на кожата. Допълнително маслото вечерна иглика изглажда епидермиса и подобрява еластичността му.