Маслото от крил се налага сред най-проучваните и предпочитани био продукти през последните години. Данните за състава му сочат, че по съдържание на омега-3 ненаситеми мастни киселини маслото от крил може да сеп олзва като алтернатива на рибеното масло, но това далеч не е единствената му биологична ценност.

 

Крилът представлява дребно ракообразно, разпространено почти повсеместно в Световния океан. Основното му предимство пред другите морски и океански продукти като източник на омега-3 киселини е много по-ниският риск да е замърсен с токсични продукти. Причина за това е фактът, че по-голямо количество от крила, използван за медицински цели, е добиван в северните части на океаните и около Антарктика.


 

На маслото от крил се приписват няколко различни ползи, съпоставими с тези, осигурявани от рибеното масло.

 

Полезно за сърцето
Високото съдържание на омега-3 мастни киселини в състава на маслото от крил оказва много позитивен ефект върху сърдечносъдовата система. В комбинация с правилно хранене и други здравословни аспекти в начина на живот, приемът на масло от крил помага за превенция на заболяванията, поразяващи сърцето и съдовете. Много благоприятен ефект омега-3 киселините носят и за регулацията на холестерола и триглицеридите.

 

Облекчава възпалителните процеси
Проучванията за биоактивното действие на маслото от крил показват, че приемът му помага за значително намаляване нивата на т.нар. С-реактивен протеин. Той е основен маркер за наличието на възпалителни процеси в организма. Благоприятният ефект на маслото от крил се свързва с облекчаване на възпалението и провокирани от него оплаквания като оток, болки и скованост. Най-позитивен ефект се установява при хора с артритни и други възпалителни заболявания, чието състояние се облекчава значително след прием на масло от крил.

 

Овладяване на пременструалния синдром
Установено е, че маслото от крил намалява гаденето, мускулните крампи и честите промени в настроението, които са най-честите симптоми на пременструален синдром при жените. Биоактивните съставки в маслото от крил намаляват производството на провъзпалителни фактори в организма и стимулират това на противовъзпалителните фактори. Проучванията показват, че прием на масло от крил за 3 месеца помага за значително оредяване проявите на пременструалния синдром във времето.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В допълнение към тези си ефекти, маслото от крил оказва благоприятно влияние и върху метаболизма, мозъчната дейност и състоянието на кожата. В тези сфери на грижите за здравето приемът му също би бил от полза.

 

Много важно е да се уточни, че при продължителен прием маслото от крил може да предизвика и нежелани последствия, свързани с прекомерно разреждане на кръвта, повлияване на храносмилателните процеси и поява на хронично стомашно разстройство. Затова приемът на масло от крил е важно да се съгласува с лекар, запознат с индивидуалното състояние на всеки човек. Това ще помогне за назначаване на прием в точно определена доза, а препоръчителният дневен прием в стандартния случай е неповече от 1000 мг масло от крил.