Матчата е вид зелен чай, който се използва в Китай и Япония от хиляди години.

 

Листата от матча най-често се разпространяват под формата на прах. Този вид се счита за по-силен, с малко по-сладък и тревист вкус от стандартните видове зелен чай.


 

Приготвянето на праха от матча е многостепенен процес. Около 2 седмици преди прибиране на реколтата, фермерите изграждат структури около растенията - Camellia Sinensis, осигуряващи им сянка, като в последствие ги оставят почти на тъмно. Смята се, че това прави листата по-меки, по-сладки и по-ярки.

 

След прибиране на реколтата чаените листа бързо се приготвят на пара, след това се изсушават и се поставят в загрята фурна за около 20 минути. След това работниците отстраняват стъблата, клонките и други ненужни части и смилат листата на прах.

 

Чая от матча може да бъде много полезен за тялото. В някои проучвания се описва, че заради начина си на приготвяне, в този вид чай се съдържат повече антиоксиданти.

 

Катехините са естествени антиоксиданти, които се съдържат в матчата. Те могат да подпомогнат за понижаването на кръвното налягане, особено при стойности на горната граница над 130. Тези стойности повишават риска от поява на множество заболявания, като инфаркт, инсулт и други.

 

Катехините са ефективни и при понижаването на LDL холестерола, който при високи стойности също е рисков фактор за някои сърдечно-съдови нарушения.

 

Предполага се, че матчата има позитивно влияние и при превенцията на други заболявания, като рак и артрит.

 

Полифенолите, които се съдържат в нея могат да забавят разграждането на хрущяла, което е основна причина за появата на артрит.

 

Друга съставка откриваща се в чая от матча е кофеин. Това означава, че след неговата консумация човек може да се фокусира по-добре и да се събуди. Прекомерната му употреба обаче може да наруши нормалния сън и спокойното състояние.

 

Матчата е много полезно растение, което, освен в чай, може да се консумира под формата на други видове напитки като лате или смути. Много хора я използват и при направа на различни десерти.

 

Източници:

www.webmd.com