В началото на 90-те години производителите на парфюми започнаха да използват ванилията като съставка в ароматите си. Ванилията обаче не е само аромат, защото тя може да се консумира.

 

Ванилията е богата на антиоксиданти, които предотвратяват разграждането на клетките и тъканите в организма. Поради антибактериалните си свойства, ванилията помага за засилване на имунната система и за намаляване нивата на стреса върху тялото.


 

Известно е, че силният аромат на ванилията има пряко въздействие върху нервната система, като предизвиква усещане за спокойствие. Тя може да се използва в ароматерапията при тревожност и безпокойство. В допълнение, изследвания в Ню Йорк показват, че вдишването на аромат от ванилия е ефективно за облекчаване на симптомите от клаустрофобия.


Проучвания показват, че ванилията може да намали нивата на холестерол. Това е от значение за тези, които са изложени на висок риск от инфаркт и инсулт. 


Ванилията е популярно натурално средство, което успокоява възпалението на червата и помага при проблеми с храносмилането като спазми, болки в стомаха и диария. Едно от най-добрите предимства на екстракта от ванилия е, че може да успокои стомаха в случай на гадене. За тази цел се разтварят няколко капки екстракт от ванилия в чаша вода и се отпива бавно. Счита се дори, че ванилията е почти толка ефикасна, колкото и лекарство за гадене.


Ванилията помага и за отслабване. Тя потиска апетита, но същевременно помага на метаболизма да работи по-ефективно.

 

Освен, че е полезна за храносмилателната система, ванилията помага за облекчаване на дихателни проблеми като кашлица и респираторна инфекция. Това е и една от причините сиропите за кашлица често да използват ванилов екстракт. Гаргарането с екстракт от ванилия, смесен с топла вода, може да намали възпалението и дразненето на гърлото.

 

Ванилията осигурява ползи и за кожата. Тя се използва като съставка в много от продуктите за грижа на кожата като лосиони, балсами за устни, масла за тяло и т.н. Благодарение на антибактериалните ѝ свойства, ванилията лекува акнето. Антиоксидантите в нея пък предотвратяват и възстановяват увреждането на кожата, причинено от свободни радикали. Така се забавят признаците на стареене като фини линии, бръчки и пигментация.