Малко са хората, които не обичат вкуса и аромата на ванилия, а още по-малко са тези които знаят, че ванилията повишава когнитивните и ментални способности, понижава стреса и укрепва мозъчната дейност.
 
Ванилията се използва от векове не само като вкусна подправка, но и против стомашни болки, стрес и астматични пристъпи. Островитяните от южния Тихи океан я използвали против сутрешно гадене при бременни и за подсилване на мъжката потентност, а испанците я пренасят в Европа през 16 век като лек за болни стави и затруднено храносмилане.
 
Изследвания от последните десетилетия разкриват ванилията като силен антиоксидант с концентрирано действие върху централната нервна система. Тя съдържа съединения, наречени ванилоиди, които активират рецептори по сходен начен с капсицина, който е известен с противовъзпалителните си свойства и благотворно влияние върху мозъка.
 
Възпалителните процеси често са краткотрайни и трудно забележими, но ако протичат в нервните тъкани могат силно да забавят мисловната дейност. Това се дължи на освобождаването на цитокини при възпалението – регулаторни, сигнални молекули, които са ключови за клетъчната комуникация. Стресът е един от основните фактори, водещи до локални възпаления в нервните тъкани и при него се отделят значителни количества цитокини като TNF-alfa, които „замъгляват” мозъка и понижават скоростта и ефективността на мисловните процеси. Ванилоидите потискат освобождаването на цитокини в мозъка.
 
Ванилията има и друг изключително полезен ефект – ускорява изразходването на определено съединение и силно понижава неговата концентрация в организма. Това съединение е невропептида „субстанция П” (substance P) – болково-сигнална молекула, която е налична във всички висши животни и човека. Завишените нива на субстанция П се свързват с артрит, фибромиалгия, невродегенеративни състояния и възпаления на мозъчните тъкани. Ванилията е специфичен антагонист на TRPV3 – невропептид, срещан в главния и гръбначния мозък, със сходни функции като „субстанция П”. Чрез приема на ванилия силно се понижава вероятността от развитие на споменатите заболявания и допълнително се понижава стреса, упражняван върху нервната система.
NEWS_MORE_BOX
 
Стресът е една от най-разпространете причини за ниско либидо и еректилна дисфункция – с неговото понижаване, пропорцинално се повишават сексуалното желание и половата мощ.
 
Една от най-известните и популярни функции на ванилият обаче е терморегулаторната. Чрез финото си влияние върху нервната система, ванилинът притъпява топлинната чувствителност и позволява на организма да се чувства по-комфортно както в горещ, така и в студен климат. Това я прави най-подходящата добавка за сладолед, било то през лятото или през зимата.