Хормоналният дисбаланс е сериозно медицинско състояние, срещу което трябва да се взимат навременни мерки. Те обаче невинаги изискват включване на хормонална терапия. Някои етерични масла може да помогнат за възстановяване баланса на хормоните и при двата пола по възможно най-естествен начин.

 

Има няколко био масла, за които е известно, че стимулират секрецията на някои от хормоните, дефицит на които се отчита най-често в съвременното общество. Нивата на тиреоидния хормон, на естрогена и прогестерона при жените и на тестостерона при мъжете може да бъдат успешно регулирани с помощта на 3 добре познати етерични масла.


 

Масло от салвия
Това е най-популярното био масло сред специалистите по въпросите на женското здрaве през менопаузата и сред изучаващите менструалните смущения при жени в детеродна възраст.

 

Най-голямото достойнство на маслото то салвия е позитивният ефект за нормализиране секрецията на естроген. Био продуктът помага за възстановяване на естрогеновия баланс в случаи и на свръхсекреция, и на дефицит на естроген. Това действие е много важно за поддържане баланса и на другите хормони, тъй като секрецията на повечето от тях е пряко зависима от нивата на естрогена. Установено е, че нормализирайки естрогена, маслото от салвия оказва благоприятен ефект и върху баланса на тиреоидния хормон и на хормона на стреса – кортизол. Така масло от салвия може да се ползва успешно при предменструален синдром, хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза) и др. състояния на хормонален дисбаланс при жените.

 

Масло от мащерка
Проучванията показват, че етеричното масло от мащерка е сред най-ефективните био продукти за нормализиране нивата на прогестерона и при жените, и при мъжете. Ниският прогестерон и при двата пола може да бъде причина за проблеми с плодовитостта, безплодие, склонност към депресия и други състояния. Освен това, подобно на естрогена, прогестерона може да повлияе секрецията и на други хормони в организма и ниските му нива може да доведат до общ хормонален дисбаланс.

 

Био маслото от мащерка пряко стимулира секрецията на прогестерон и може да се ползва като природна алтернатива на хормонозаместителната терапия в случаите, когато тя се налага, заради проблеми точно с този хормон. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Масло от сандалово дърво
Това е един от най-добре проучените природни продукти за балансиране нивата на тестостерона и при двата пола. Сандаловото сърво се е ползвало от древността като мощен афродизиак, а съвременните възможности за концентриране на полезните му съставки в биоактивно етерично масло позволява постигане на многократно по-висока ефективност върху либидото. Високата ефективност идва именно от стимулиращия ефект на маслото от сандалово дърво върху секрецията на тестостерон, който има изявено влияние и при двата пола.

 

И трите био масла с позитивен ефект върху хормоналната секреция може да се ползват в различни комбинации или поотделно. Подходящи са за инхалации, външно приложение върху кожата, в ароматерапията, козметиката и др. Те предлагат възможност за изцяло природна помощ при хормонален дисбаланс и при двата пола, която не крие рисковете, съпътстващи стандартната хормонозаместителна терапия.