Терапията с цветни есенции е форма на алтернативна медицина, която се основава на идеята, че цветята имат лечебна вибрационна енергия.

 

Съвременните цветни есенции са създадени от Едуард Бах, британски лекар, през 30-те години на миналия век. Според Бах енергията на цветята може да балансира емоциите, което води до по-добро психическо, физическо и духовно здраве.


 

Правени са изследвания, които потвърждават, че цветните есенции могат да помогнат при тревожност и болка, както и да облекчат безпокойството при жени в менопауза. Смята се, че подобряват имунитета и облекчават депресията и някои психологически разстройства, но засега липсва научна обосновка за това.

 

Проучвания показват, че цветните есенции на Бах помагат за облекчаване на болката, защото участниците в тях се съсредоточават върху емоционалното си здраве, а не върху физическата болка. Вярата в силата на цветната терапия също е фактор.

 

На теория, ако цветните есенции могат да намалят безпокойството, те могат да имат и въздействие върху усещането ни за болка. Това е така, защото тревожността увеличава възприятието ни за болка.

 

Цветните есенции се различават от етеричните масла

 

Цветните есенции често се бъркат с етеричните масла. И двата продукта се правят от растения, но се приготвят по много различен начин.

 

Как се приготвят цветните есенции?

 

Цветята се потапят в изворна вода. Водата се вари или се поставя на слънце. Твърди се, че излагането на слънце помага да се извлече енергията на цветята. След това водата се прецежда и консервира с алкохол. Готовата есенция не съдържа части от цветето. Есенциите могат да бъдат направени и без алкохол.

 

От друга страна, етеричните масла са концентриран екстракт от определени части на растението. За целта се събират цветята, листата, плодовете или кората му. За направата на едно шишенце етерично масло често са нужни няколко килограма растителен материал. Растителният материал се дестилира или пресова на пара, което извлича ароматните съединения. Извлеченото „масло“ всъщност не е мазно и може да се смесва с масло носител за употреба.

 

Рискове и възможни нежелани реакции

 

Тъй като цветните есенции са силно разредени разтвори, те обикновено се считат за безопасни. Подобно на всички лекарства, и те могат да причинят нежелани странични ефекти като кожни обриви, умора, главоболие. Повечето цветни есенции имат малко количество алкохол, затова, ако сте бременна или кърмите, първо се консултирайте с лекар или използвайте цветна есенция приготвена без алкохол.

 

Как се използват цветните есенции?

 

Цветните есенции могат да се приемат вътрешно, като се смесват с друга течност, като вода. Есенциите могат и да се накапят директно върху или под езика. Някои цветни есенции се предлагат и под формата на пастили, дъвки, течни спрейове, соли за вана и дори кремове, които съдържат и други съставки, полезни за кожата.

 

Кой предлага цветни есенции?

 

Цветните есенции се предлагат най-често от билкари, масажисти, диетолози, лекари натуропати и хора, практикуващи рейки или акупунктура. Няма формална регулация за прилагането им.

 

 

Източник:

https://www.healthline.com/health/flower-essences

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17631260/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6886278/