Спирулината представлява вид синьо-зелено водорасло, което може да се приема като хранителна добавка. Тя може да се приема от вегетарианци и вегани. Съдържа протеини и витамини, както и антиоксиданти, които стимулират имунната система. Спирулината съдържа калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, витамин В6, А, К и витамин С. По-голямата част от нея – около 70% са протеини, от които тялото се нуждае, тъй като не може да ги произведе самостоятелно.


Приемът на добавки от спирулина може да подобри настроението, тъй като е източник на триптофан – аминокиселина, която е важна за производството на серотонин, а той е необходим за доброто психическо здраве. Счита се, че хората, които страдат от депресия или тревожност, може да имат понижени нива на серотонин. Поради това те могат да приемат спирулира, но е добре преди употребата му да се консултират с лекар.

 


Смята се, че приемът на спирулина може да подпомогне отслабването. Това се дължи на малкото калории в нея и на многото хранителни вещества. Така в проучване от 2016 г. се установява, че хората с наднормено тегло, които приемали редовно спирулина в продължение на 3 месеца, показват подобрен индекс на телесната маса (ИТМ). Приемът на спирулина може да помогне и за засилване на метаболизма, а това води до увеличаване броя на изгорените калории на ден. Лабораторни проучвания показват още, че спирулината поддържа здравето на червата, като същевременно запазва здравите бактерии. 

 

Спирулината е полезна и за хората, които страдат от кръвно налягане. Мащабно проучване от 2016 г. установи, че приемът на спирулина редовно в продължение на 3 месеца намалява кръвното на хора, които имат дори наднормено тегло. В допълнение, тя подобрява цялостно сърдечното здраве.

 

Спирулината може да намали симптомите на алергия към цветен прашец, прах или домашни любимци. Тя намалява симптомите на хрема, кихане, запушване на носа и сърбеж.

 

Как може да се приема спирулината? Най-често тя е под формата на прах или таблетки. Ако е като прах, тя може да се смесва със сок, салата или течни ястия като супа.