Спирулината е вид синьо-зелено водорасло. Тя може да се приема като хранителна добавка. Смята се за суперхрана поради богатото си хранително съдържание. Тя е био продукт, който има високо съдържание на протеини и витамини, заради което е предпочитана от веганите и вегетарианците. Съдържа още калций, желязо, магнезий, калий, фосфор, натрий, витамин С, В6, А и К, както и тиамин, рибофлавин, ниацин и фолат.


Спирулината е много полезна за чревното здраве. Тя се усвоява лесно заради съдържанието си и структурата си. Клинични проучвания показват, че спирулината поддържа здравето на червата с напредване на възрастта, като тя запазва полезните бактерии в червата.

 


Приемът на спирулина може да помогне за засилване на метаболизма, а това води до чувството за повече енергия. Ускоряването на метаболизма също така увеличава броя на калориите, които се изгарят всеки ден. Това пък от своя страна може да подпомогне свалянето на излишните килограми.

 

Проучвания сочат, че добавките от спирулина могат да намалят общия холестерол. В мета-анализ се показва, че приемът на спирулина може да има положителен ефект върху липидите в кръвта. Приемът ѝ понижава лошия LDL холестерол, а същевременно повишава добрия HDL холестерол. В друго проучване от 2013 г. също се подкрепя това твърдение, като изследователите откриват, че приемът на 1 г спирулина всеки ден, намалява общия холестерол след 3 месеца.


Спирулината също намалява кръвното налягане. Това се установява в проучване от 2016 г., според което редовното консумиране на спирулина в продължение на 3 месеца, намалява кръвното налягане на хората, страдащи от наднормено тегло и хипертония.

 

Тъй като високото кръвно налягане и нивата на холестерола са свързани със сърдечни заболявания, се установява, че спирулината може да предотврати сърдечни заболявания. Това се дължи на противовъзпалителните и антиоксидантните ефекти на био продукта.

 

Не на последно място, спирулината подпомага психичното здраве, защото тя помага за лечението на разстройства на настроението. Това се дължи на факта, че спирулината е източник на триптофан, аминокиселина, която е отговорна за производството на серотонин. Хората с определени състояния на психичното здраве като депресия и тревожност може да имат намалени нива на серотонин.