Нони е вечнозелено дърво от рода Morinda, по-известно като индийската черница. Среща се в Полинезия, Карибите, Южна Америка и Азия. Смята се за елексир, който носи много ползи за здравето на организма. 
 
Плодът може да се консумира директно след узряване или да се се направи сок от него. Той съдържа голямо количество витамини, минерали и други фитонутриенти. От тях най-много има Витамин В6, витамин В12, витамин С (аскорбинова киселина), фолиева киселина, витамин Е (алфа токоферол) и бета-каротин. От минералите присъстват клалций, калий, магнезий, желязо и фосфор
 
Сокът от нони се смята за силен антиоксидант. Той има антипсихотичен, противогъбичен, антибактериален и противовъзпалителен ефект, който го прави алтернативен начин на лечение на различни състояния, свързани с централната нервна система.
 
Ето най-важните ползи на сока от индийската черница:
 

Действа като антиоксидант

Изследване, проведено върху пациенти, които са заклети пушачи и имат заболявания, свързани с това, показва, че сокът от нони премахва оксидативния стрес, който допринася за появата на различни болести. Той премахва свободните радикали в тялото и го зарежда с енергия.
 

Предотвратява рака

Резултатите от различни клинични изследвания показват, че сокът от нони намалява риска от развитие на различни видове рак. Това се дължи на антиоксидантните му свойства. Веществата в него могат да забавят туморния растеж в млечните жлези. 
 

Помага при подагра


Храненето при подагра е много важно. Сокът от нони действа като инхибитор върху ксантиноксидазните ензими, които са свързани с болестта. 
 

Има антиспазматичен ефект върху мускулите

Консумацията на сок от нони при спортисти и хора, които водят по активен начин на живот, ще им помогне за отпускане на мускулите. Антиспазматичното действие се дължи на калция в плода. Помага при спазми и дискомфорт в мускулите след усилена тренировка.
 

Грижи се за сърцето

Сокът от индийската черница подпомага и здравето на сърцето. Той влияе положително на кръвоносните съдове като успокоява гладките мускулни клетки в артериите. Освен това регулира кръвното налягане и намалява лошия холестерол. Също така и подобрява нивата на добрия в организма. 
 
NEWS_MORE_BOX

Действа тонизиращо при умора

Сокът от нони се използва традиционно за повишаване на тонуса на тялото при умора и напрежение, Витамините и минералите в него повишават енергийните нива. 
 

Възстановява паметта

Сокът може да окаже защитен ефект при лечение на проблеми с паметта. Това показват резултатите от проучвания, проведени върху пациенти с отслабени функции на мозъка.