За всеки, който обича екзотичните напитки с природен състав, сокът от кактус е прекрасен избор. Той е естествен източник на редица важни хранителни вещества, осигуряващи редица полезни ефекти.

 

Био сок от кактус се добива основно от представители на род Opuntia, включващ десетки видове с много близък хранителен профил. Сокът на почти всеки от тези видове е много богат източник на:


  • Ненаситени мастни киселини – основно омега-6;
  • Витамин С;
  • Витамините от група В-комплекс;
  • Бета каротин;
  • Желязо;
  • Калций;
  • Магнезий;
  •  Фибри;

 

Освен високо съдържание на витамини, макро- и микроелементи, сокът от кактус има още едно значимо предимство. В чист вид той е много беден на калории.

 

Полезните свойства на сока от кактус се обуславят именно от разнообразния му състав. Има данни, че редовната консумация на този био продукт редуцира нивата на лошия холестерол и намалява количеството на отложените по стената на кръвоносните съдове липиди. Така значително редуцира риска от атеросклероза и други сърдечносъдови заболявания. Освен това сокът от кактус се препоръчва за прием като средство за справяне с храносмилателни нарушения. Той формира защитен филм върху стомашната лигавица, който намалява възпалението й и облекчава проявите на дивертикулит, колит и синдром на раздразненото дебело черво.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Не на последно място високото съдържание на фибри в сока от кактус (най-вече пектин) има много благоприятен ефект върху кръвната захар и помага за поддържане нивата на глюкозата в норма, без резки пикове. Като допълнителен плюс на този био продукт идва имуностимулиращият му ефект, обуславян от високото съдържание на витамин С.

 

Сокът от кактус следва да се консумира с повишено внимание от диабетици поради риска от рязко падане на кръвната захар и хипогликемичен шок. Освен това богатото съдържание на биоактивни продукти в него изисква сокът от кактус да не се консумира едновременно с медикаменти за лечение на бъбреците, панкреаса или черния дроб поради риск от негативно повлияване на ефекта им.