Сокът от бреза е сладък, воднист сироп, който се извлича директно от дървото.

 

Той съдържа големи въглехидрати, органични киселини, плодови киселини, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, цинк, натрий, желязо, мед и витамин В.


 

Популярен е най-вече в Северна Европа и Китай.

 

Брезовият сок се приема за прочистване на токсините от черния дроб и пикочните пътища. Смята се, че сокът от бреза елиминира токсините, които само черният дроб може да преработи, като например алкохол, наситени мазнини, триглицериди, оцветители, пестициди, остатъци от преработени храни, консерванти.

 

Той разрушава бъбречни камъни, пречиства кръвта. Ефективен е при лечение на язва, болки в главата, бронхит, кашлица, ревматизъм, радикулит и артрит.

 

Способства за извеждането от организма на вредните вещества. Освен това сокът притежава регенериращо действие и стимулира обмяната на веществата.

NEWS_MORE_BOX

 

Сокът от бреза има противовъзпалителни свойства, които помагат при лечение на артрит, болки в гърлото и респираторни и вирусни инфекции. Повлиява  благоприятно върху дихателната система, поради което се прилага и при лечение на бронхит, пневмония и дори тубркулоза.

 

Сладката течност отдавна е намерила и приложение в козметиката, заради разкрасяващия си ефект върху косата и кожата.

 

Препоръчително е да не се купува брезов сок магазините, а да се приготвя в домашни условия. В брезата се срязва неголям отвор, дълбок 3-4 см. Потеклият се сок се събира в съд, прикрепен за дървото.

 

Важно е след събирането на сока да се запълни отворът с восък или смола, за да се „запуши" кората и да не боледува дървото.

 

Сокът обаче има кратък срок на годност – едва до три дни, ако се съхранява в хладилник. Той обаче може да се замразява, като така се запазва неговата свежест.
 

В 100 грама брезов сок се съдържат само 8 kkal, така че той е полезен и за поддържане на фигурата.