Семената от чиа бихме могли да определим като „богат източник на хранителни вещества в компактна опаковка“. Кои, по-конкретно, са ползите, които тези семена носят за здравето?
 
Семената чиа са с богато съдържание на полиненаситени мазнини, особено омега-3 мастни киселини, които съставят 60% от съдържанието им. Това ги поставя сред най-богатите растителни източници на тези мастни киселини. 
 
Омега-3 могат да помогнат за намаляване на възпаленията, подобряване на познавателните способности. Те понижават и нивата на холестерола
 
Фибрите също са сред хранителните вещества, намиращи се в семената чиа. Те, подобно на омега-3, се свързват с понижаване на възпалителните процеси, холестерола и регулиране функцията на червата. В две супени лъжици от тези семена се съдържат 10 г фибри, което се равнява на една трета от препоръчителната дневна доза фибри.
 
Консумацията на тези семена е полезна за организма и поради съдържанието им на антиоксиданти, които имат свойството да го защитават от свободните радикали. 
 
Количеството от две супени лъжици семена от чиа съдържа също така и 18% от препоръчителното дневно количество калций, 35% за фосфор, 24% от дневната нужда от магнезий и около 50% от необходимия манган.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Тези хранителни вещества помагат за предотвратяване на хипертонията и поддържат здравословното тегло. Те също така са важни и за енергийния метаболизъм и част от синтезата на ДНК
 
Семената от чиа могат да играят важна роля по отношение на регулирането нивата на инсулина. Консумацията им може да намали инсулиновата резистентност и да понижи ненормално високите нива на инсулин в кръвта.