Рожковът е вечнозелено бобово растение, чиито ядливи шушулки са били познати като добър подсладител и източник на захар в миналото.
 
В днешно време шушулките се консумират стрити на прах във вид на брашно. Това сладко брашно е добра алтернатива на какаото – силно го доближава на вкус, но съдържа два пъти повече калций от него, не съдържа кофеин и мазнини, докато какаото съдържа оксалова киселина, понижаваща абсорбцията на калций от тялото. 
 
Изследване от 2010 г., публикувано през януари в журнала Plant Foods for Human Nutrition разкрива, че комбинацията на неразтворими диетични фибри и полифенолни съединения, намиращи се в рожкова, са особено ефективни в понижаването на серумните липиди – LDL или “лош“ и HDL или „добър“ холестерол. 
 
Сам по себе си, рожкова също е полезен – две чаени лъжици брашно съдържат 0,35 мг желязо; 6 мг магнезий; 99 мг калий и 0,2 мг ниацин – витамин В3.
 
Рожковът е по-здравословен в готвенето и от шоколада. 30 грама неподсладен черен шоколад съдържат 15 грама мазнини, докато същото количество брашно от рожков съдържа 0 грама мазнини. Чрез това си качество рожковът е подходящ за диети със стриктен контрол над дневния прием на калории. 
 
Важно е да се отбележи и въглехидратното съдържание: в 30 г шоколад се намират 8 г въглехидрати, а в 30 г какао – 16 г, но и двата продукта съдържат 0 г захар. С изобилието си от фибри, 30 г брашно от рожков доставя 25 г въглехидрати и 14 г захар. Това е важен момент, понеже самото добавяне на рожковото брашно елиминира нуждата от добавяне на още захари към ястията.
 
NEWS_MORE_BOX
 
И в шоколада и в рожкова се намират множество полезни витамини, но рожкова отбелязва по-големи концентрации на тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин B6 и фолиева киселина.
 
В допълнение, е важно да се отбележи и липсата на стимуланти в рожковото брашно. Шоколадът съдържа малки, но значими количества на два стимуланта на нервната и сърдечносъдовата система – кофеин и теобромин
 
Бременните жени, хората със сърдечни проблеми и хората отказващи се от кафето могат спокойно да заместят шоколада с брашното от рожков – приготвените с него продукти имат сходен вкус, но нямат кофеин или теобромин, имат значително по-малко мазнини и повече витамини и фибри.