Рициновото масло се извлича от семената на тропическото дърво рицин (Ricinus communis). От латински името му означава „обикновен кърлеж“ и неслучайно понякога е наричано така, тъй като семената му наподобяват кърлеж. Родината му е Африка, открито е в египетски гробници преди над 4000 години.

 

Самото растение е отровно, особено семената. Екстрактът, който се извлича от рицина, известен като рициново масло, е широко използвано козметично средство за подхранване на косата и кожата.  

Рициновото масло е известно от дълбока древност, още преди 4000 г. е използвано в Египет като масло за осветление.


 

Най-големите производители са Индия, Бразилия и Китай, но поради вредните странични ефекти при събирането на реколтата (силно отровен) се търсят алтернативни източници или генетично изменение на растението, за да се спре синтеза на рицин.

 

То отдавна е познато и като безпрецедентен източник на красота.

 

Рициновото масло кара кожата да изглежда млада и сияеща. В съчетание с масаж дава невероятен резултат.

 

Загрейте с помощта на струя гореща вода супена лъжица. Налейте в нея рициново масло, за да се нагрее. Така по-лесно ще се поеме от кожата на лицето ви. Нанесете върху лицето и направете лек масаж по масажните линии.

NEWS_MORE_BOX

 

Този масаж се препоръчва на дамите след 30-я им рожден ден, когато се появяват първите фини бръчици. Те могат лесно да бъдат отстранени с този масаж.

 

През зимата рициновото масло помага на кожата на лицето, която през този сезон става суха и се бели. Смесете десет капки рициново масло с един жълтък и нанесете на тънък слой върху лицето.

 

След петнадесет минути отстранете с мокър тампон, след което се измийте с отвара от лайка. Кожата на ръцете и краката става като бебешка, ако всяка вечер я намазвате с леко загрято рициново масло. След като ги намажете, обуйте чорапи и сложете памучни ръкавици. На сутринта кожата ви ще е мека като коприна.

 

Не забравяйте, че това е само една от многобройните ползи на природния еликсир.

 

В нашата народна и официална медицина най-използваната функция на рициновото масло е слабителната: една чаена лъжичка е достатъчна за освобождаване на червата, а една или две супени лъжици имат „драстично” очистващо въздействие. Дължи се на рициновата киселина, която предизвиква раздразнение на рецепторите по цялото продължение на червата и рефлекторно усилване на перисталтиката.

 

Рициновото масло сгъстява миглите. Благодарение на полезните вещества в рициновото масло миглите бързо се сгъстяват, растат по-бързо и стават по-красиви.

 

То спомага също така да се предотврати косопада, стимулира растежа на косата и я прави по-бляскава и плътна. Използвайте го и при лекуване на мазоли, за да заздравите по-бързо разранената кожа.