Филето на някои мазни риби съдържа до 30% мазнини – пъстърва, скумрия, риба тон, херинга и сьомга са отлични примери. Белите риби, от друга страда, съдържат полезни мазнини предимно в черния си дроб и не са добър източник на омега-3 мастни киселини. Освен тях, по-мазните риби са и по-добър източник и на витамини А и D. 
 
Полезността на рибните масла се дължи предимно на високата концентрация на омега-3 мастни киселини. В гореизброените риби се съдържат основно два типа омега-3: EPA и DHA.
 
ЕPA е обозначението за ейкозапентаенова киселина. Това вещество е особено полезно за тялото, понеже е прекурсор (необходимо вещество) за синтезата на химикали, участващи в кръвосъсирването и възпалителните процеси (простагландин-3, тромбоксан-2, левкотриен-5 и др.).
 
DHA е съкращение за незаменимата докозахексаенова киселина. Тя не се синтезира от човешкото тяло, но силно застъпен структурен компонент за очната ретина, сперматозоидите и мозъчната кора – суперкомпютъра на нервната система. 40% от полиненаситените мастни киселини в мозъка и 60% от тези в ретината са представени от DHA. До 50% от плазмената мембрана на невроните също е съставена от DHA.
 
Масово рекламирани като защитници на сърцето, предпазващи от удари, инсулти и сърдечни заболявания, рибните масла набират голяма популярност през годините. Огромни по обхват на данните изследвания, проведени през 2008 и 2012, включващи данните на 20 предходни изследвания и 68 680 пациента, обаче, демонстрирали че рибните масла нямат понижаващ ефект върху вероятността от сърдечни проблеми.
 
Това далеч не означа, че рибните масла са безполезни. Маслото от треска е с доказани свойства да облекчава симптомите на псориазис.
 
NEWS_MORE_BOX
 
То е доказано полезно и за прием от кърмещи майки. В дългосрочни педиатрични изследвания, била проследена съдбата на деца, чиито бременни майки били разделени на две групи: първата група приемала рибно масло като хранителна добавка през първите 4 месеца на кърмене, втората група не приемала никакви добавки. 
 
На 30 месечна вързаст, децата на майки от първата група имали по-добро общо психомоторно развитие. На 5 години те се справят значително по-добре на тестове за внимание. Отвъд тази вързаст, учените смятат, че тези деца ще са много по-устойчиви на екзема, поленови алергии и астма. Тези свойства се дължат на DHA, която е особено важна за неврологичното развитие в ранното детство.
 
Наличните данни за други ползи от приема на рибни масла са силно противоречиви, като мнозинството от държавни, университетски и международни лаборатории не успяват да докажат други полезни свойства на тази популярна добавка.