Учените са установили, че пчелният клей, или познат още като прополис, може да унищожи даже устойчивите на антибиотици бактерии, каквито са стафилококите.

 

Стафилококите са грам-положителни бактерии, които нормално се намират  по повърхността на кожата на здравия човек. Познати са над 20 вида стафилококи. Стафилококите са силно разпространени сред населението - смята се, че около 30 % от хората са носители на вредните микроорганизми. В повечето случаи срещата със стафилококи не развива болестно състояние. Коварството на тези бактерии е, че при благоприятни за тях условия бързо се размножават и водят до инфектиране, а от тук и на развитие на тежки усложнения, които трудно се поддават на лечение.


Златистият стафилокок (Staphylococcus aureus) е от най-опасните видове, поради резистентността му към антибиотици, включително и от най-ново поколение, които доскоро показват ефективност срещу него. Познат е още като метицирин-резистентен златист стафилокок. По данни от проучвания златистият стафилокок се открива по кожата на 30-50 % от населението.


Рискът при инфектиране с Staphylococcus aureus е, че симптомите не се разпознават от симптомите на сходни заболявания, което и води до напреднал стадий на инфекцията.

 

В 70 % от случаите този стафилокок не реагира на метицилин и други антибиотици от групата на бета-лактамите като пеницилин, амоксициклин, оксацилин и др.

 


В опита си да открият ефективно средство за борба със стафилококите, учените се обърнаха и към природните средства и в частност към прополиса.

 

Въпреки доказаното антибактериално действие на меда и пчелните продукти, влиянието им върху Staphylococcus aureus до този момент не било изучавано.
 

 

Учени от университета Strathclyde в Гласгоу и колегите им от  Ню Йоркшир, изследвали ефекта на прополиса върху 15 щама на MRSA. Резултатите показали,  че два от компонентите в пчелния клей- прополин C и прополин D, притежават мощно антибактериално действие, и унищожават дори резистантните към  метицилин микроорганизми.

 

Според ръководителя  на проучването, д-р Вероник Зайдел, получените резултати са окуражаващи, че прополисът е силено и безопасно средство за борба със златистия стафолокок.
 

 

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание  Phytotherapy Research.